Drugi najveći austrijski grad jučer je glasao za komuniste. Evo zašto

Foto: EPA

GRAĐANI Graza, drugog najvećeg grada u Austriji, jučer su svojim glasovima izazvali politički potres. Naime, na lokalnim izborima u Grazu najviše je glasova osvojila Komunistička partija Austrije (KPÖ), čak 28.9 posto, što je povećanje od 8.6 postotnih bodova. 

Iako u mnogim europskim zemljama postoje komunističke stranke, one rijetko kada osvajaju veći broj glasova, a kamoli pobjeđuju. Stoga je priča iz Graza izazvala nemali interes europskih medija.

>> Komunisti neočekivano pobijedili na izborima u Grazu

Debakl konzervativaca

Gubitnik izbora je konzervativna Narodna stranka Austrije (ÖVP) dugogodišnjeg gradonačelnika Siegfrieda Nagla, kojemu su građani Graza jasno poručili da ga više ne žele na čelu grada. ÖVP je dobio 12.1 posto manje nego prije četiri godine i s 25.7 posto sada jasno zaostaje za komunistima. Nakon izbornog debakla, Nagl je najavio ostavku i prije nego što je konačan rezultat bio poznat. "Ovo je više nego bolno za mene i moju stranku", rekao je Nagl na konferenciji za novinare u gradskoj vijećnici u Grazu o gubicima ÖVP-a.

Nagl će ostati na dužnosti do sjednice konstituirajućeg vijeća sredinom studenoga, no koalicijske pregovore vodit će njegov imenovani nasljednik, gradski vijećnik za obrazovanje Kurt Hohensinner.

Austrijski kancelar i šef ÖVP -a Sebastian Kurz bio je "vrlo iznenađen" u intervjuu za Puls 24 o pobjedi KPÖ-a. Trebalo bi "potaknuti na razmišljanje" da "komunisti u Austriji mogu pobijediti na izborima, iako regionalnim", dodao je Kurz. Štajerski guverner Hermann Schützenhöfer (ÖVP) je pak iskreno priznao da "nismo bili spremni za poraz ovih razmjera."

Koalicija komunista i Zelenih?

Znakovito je da šefica KPÖ-a Elke Kahr nije odmah najavila da preuzima mjesto gradonačelnice Graza. Ako pronađe političke partnere, preuzet će odgovornost, rekla je Kahr. Komunistima za većinu trebaju koalicijski partneri, a to bi mogli biti Zeleni i socijaldemokrati. Zeleni su isto odlično prošli, osvojivši 17 posto (skok od 6.8 posto u odnosu na 2017.), ali se još nisu izjasnili oko koaliranja s komunistima.

Na konkretno pitanje o ovome, druga izborna pobjednica večeri, Judith Schwentner iz Zelenih, nije htjela jasno reći je li spremna raditi s KPÖ-om. Vicekancelar i šef Zelenih Werner Kogler bio je pak sretan zbog "povijesnog uspjeha Zelenih u Grazu" i dodao da Schwentner i Zeleni u Grazu imaju "sve što je potrebno da sada preuzmu odgovornost vlade i promijene Graz na bolje". 

Stanovnici Graza vjeruju šefici komunista Elke Kahr

Austrijski mediji ističu da se uspjeh komunista temelji na dvije stvari: prva je njihova čelnica Elke Kahr (rođena 1961.), a druga je njihova stambena politika. Naime, u Grazu lokalna vlast funkcionira tako da su u vlasti predstavljene sve stranke koje uđu u gradski parlament, a komunisti su se u pretprošlom mandatu iskazali kada je riječ o pomoći ljudima kod stanovanja.

"Kahr izgleda autentično i vrlo je bliska običnim ljudima. Pokušaj ÖVP-a da sabotiraju Kahr tako što su komunistima oduzeli stambeni odjel očito im je eksplodirao u lice. Uspjehu KPÖ-a vjerojatno je pridonijela i činjenica da je komunist Robert Krotzer uspio steći povjerenje građana kao gradski pročelnik za zdravstvo u vrijeme pandemije korone", navodi bečki Der Standard.

Prema analizi ponašanja biračkog tijela koju je proveo birački institut Sora, KPÖ je ovaj put dobio i glasove onih koji inače ne izlaze na izbore, kao i od socijaldemokrata i konzervativaca. 

Konzervativci su također vodili kampanju straha, tvrdeći da Grazu prijeti "crvena opasnost" i da će "komunističko preuzimanje donijeti kaos, teror i strah". Građani koji dobro poznaju Elke Kahr znali su da su to laži, pa je i to jedan od razloga podrške komunistima.

Ključna za pobjedu komunista je njihova stambena politika

Kako objašnjavaju austrijski analitičari, jedan od korijena uspjeha KPÖ-a u Grazu seže u daleku prošlost. Godine 1992. tadašnji je lider austrijskih komunista Ernest Kaltenegger objavio telefonski broj za hitnu pomoć podstanarima. Od tada su komunisti počeli sustavno raditi s građanima i pomagati im oko provjere ugovora o najmu i komunalnim računima, zakonitosti i visini provizija, savjetima o uznemiravanju od strane stanodavaca itd.

Ukratko, komunisti iz Graza su postali neformalna služba za pomoć svima onima koji iznajmljuju stanove, a takvih je u Grazu većina.

Komunisti su tako stekli reputaciju jedine stranke koja se u Grazu dobro bavi problemima stanovanja, na čemu su dalje polako kroz više izbornih ciklusa gradili podršku. Zapravo na sličan način austrijski socijaldemokrati drže u Beču vlast već desetljećima, gradeći dobre i povoljne socijalne stanove, zbog čega se Beč često proglašava jednim od najboljih gradova za život u Europi. Ljudima je važno da mogu živjeti u normalnom stanu na koji ne moraju trošiti više od pola plaće.

U svakom slučaju, čini se da sve ide k tome da će vlast u Grazu preuzeti lijeva koalicija predvođena komunistima. Imat će četiri godine za pokazati mogu li dugoročno riješiti problem stanovanja u gradu. 

Pročitajte više