Končar je prije ulaska u Uljanik isplatio milijune kuna Jakovčiću

Foto: Duško Maršić/PIXSELL / FaH, Afarak.com, sukobinteresa.hr

IDS-ov počasni predsjednik Ivan Jakovčić, bivši istarski župan, a danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu je u posljednjih pet godina primio više od 2,2 milijuna kuna od tvrtke u vlasništvu Danka Končara - spornog strateškog partnera gubitaša Uljanika.

Zbog toga teza da IDS može biti objektivan u odnosima s Uljanikovim strateškim partnerom Dankom Končarom naprosto ne stoji, baš kao ni teza da IDS ne može snositi odgovornost u slučaju propasti brodogradilišta u Puli.

No, krenimo redom.

Končar plaćao Jakovčića od 2013. godine

Nije nepoznanica da je Jakovčić bio član Nadzornog odbora Afarak Groupe sa sjedištem u Helsinkiju, u kojoj je najveći dioničar s većinskim utjecajem upravo sporni strateški partner Uljanika Danko Končar. No, ono što dosad nije bilo poznato je da je Jakovčić bio angažiran u Afarak Grupi još od veljače 2013. godine, a u to vrijeme još je bio predsjednik IDS-a. Jakovčića je na toj funkciji zamjenio Boris Miletić u veljači 2014. godine.

Da je Jakovčić na plaći kod Končara saznalo se tek 2015. godine, kada je Jakovčić kao europarlamentarac morao službeno prijaviti dodatna primanja. Tada je govorio da je kao eurozastupnik imao više ponuda za članstvo u Nadzornim odborima, no da se odlučio za Končara.

 
Podaci iz financijskog izvješća Afarak grupe otkrivaju da je Jakovčić angažiran još od 2013. godine dok je još bio šef IDS-a

Jakovčić je za razne funkcije u Afarak Grupi primao i ogromne novčane iznose. Prema financijskim izvještajima Afarak Grupe, koji su javno dostupni jer tvrtka kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, članstvo u Nadzornom odboru plaća se 5 tisuća eura, a Jakovčić je imao više funkcija, između ostalog i predsjednika tog odbora. Kada se zbroje sve godine i funkcije na kojima je bio Jakovčić u Končarevoj tvrtki, ispada da je u pet godina, od 2013. godine do kraja srpnja ove godine kada je dao ostavku na tu funkciju, primio više od 300 tisuća eura odnosno gotovo 2,2 milijuna kuna.

Zašto su škverani ljuti na IDS

Podsjetimo, Nadzorni odbor Uljanika, uz podršku lokalne IDS-ove vlasti, izabrao je Danka Končara za strateškog partnera kompanije. No, prema tvrdnjama škverana, Končar u Uljanik nije uložio ni jednu jedinu kunu. Upravo taj zanimljiv odnos IDS-a i Uljanika glavni je razlog zbog kojeg ovih dana prosvjednici u Puli kao prve krivce za propasti Uljanika, uz menadžere na čelu s Gianniem Rossandom, spominju upravo IDS.


I službena obavijest Afarak Grupe spominje Jakovčićev angažman od 2013. godine

Pritisnut političkom situaciji u Istri, Jakovčić je tek nedavno bio prisiljen odreći se honorara Končareve tvrtke. Da je odnos Končara i Jakovčića uteg za IDS priznao je ovih dana i šef te stranke Boris Miletić.

"Izborom gospodina Končara za strateškog partnera Uljanika Jakovčić se jednostavno trebao izuzeti iz Nadzornog odbora, i to sam od njega i zatražio upravo da bi se izbjegle bilo kakve spekulacije o utjecaju IDS-a na izbor strateškog partnera ili program restrukturiranja jer strateškog je partnera odabrala Uprava Uljanika, a konačnu odluku o planu restrukturiranja donijet će hrvatska Vlada i Europska komisija", rekao je Miletić. 

Kako je jučer objavio Novi list, u IDS-u vlada velika nervoza jer nitko ne misli snositi odgovornost ni za Uljanik, ali ni za pad IDS-a koji će biti neminovan ako se Uljaniku dogodi stečaj.

No, kao što smo napisali u uvodu, do sada se nije znalo da je angažman Jakovčića za Končara trajao čak pet godina te da je Jakovčić kao istaknuti član IDS-a u tom periodu primio više od 2,2 milijuna kuna.

Jakovčić kaže da iznosi nisu točni

"Podaci apsolutno nisu točni", rekao je Jakovčić odgovorajući na upit Indexa o iznosu kojeg je primio od Končareve tvrtke. S obzirom na to da smo podatke izvukli iz službenih financijskih izvještaja tvrtke u kojima stoje iznosi o primanjima članova u odborima Afarak Grupe, upitali smo Jakovčića zašto onda nije, kao član i jedno vrijeme predsjednik Nadzornog odbora, prijavio lažne financijske podatke.

No, Jakovčić nam taj dio nije htio pojasniti.


Podaci o Ivanu Jakovčiću s web stranica Afarak Grupe

Istarski europarlamentarac nije htio odgovarati ni na pitanja o odnosu s Končarom, a ni o Uljaniku. Podsjetili smo ga da je prije 10 godina zagovarao kompletno iseljenje brodogradilišta iz Pule.

"Do odluke Europske komisije ne želim odgovarati na pitanja. Nakon toga otvoren sam za svaki razgovor!", rekao nam je Jakovčić. Jučer je u izjavi za Hinu rekao da će se potruditi da sva "istina o Uljaniku izađe na vidjelo", ali i da je spreman "preuzeti odgovornost ako je u nečemu pogriješio".

O sukobu interesa govorilo se još prije tri godine

O potencijalnom Jakovčićevom sukobu interesa govorilo se i prije tri godine s obzirom na to da je bivši istarski župan bio jedini zastupnik u Europskom parlamentu iz Hrvatske koji je uz to obavljao i dodatni posao. Končar, koji od 2007. godine kupuje nekretnine po Istri preko svoje tvrtke Kermas Ulaganja, objašnjavao je pri tri godine kako je angažirao Jakovčića jer se "želi širiti u Europi". Jakovčiću su tada kolege u Europskom parlamentu zamjerali kako će se dogoditi trenutak kada neće moći biti objektivan u vezi s poslovima Danka Končara.

Jakovčić je jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara, a uz njegovo ime već godinama se nižu afere od kojih ni jedna do sada nije dokazana. Na čelo IDS-a izabran je još 1991. godine, a oduvijek je pokazivao sklonosti prema businessu i nekretninama iako je bio čelnik stranke, župan te jedno vrijeme i ministar.


Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o kazni Jakovčiću zbog neprijavljivanja nekretnina

Još 1996. godine kupio je selo Sveti Juraj od Općine Grožnjan za svega 20 tisuća njemačkih maraka, no tu je kupnju poništio DORH jer nije bilo javnog natječaja već je bila riječ o izravnoj pogodbi. Jakovčić je do sela opet došao 2008. godine a tada ga je platio pola milijuna kuna, a priznato mu je 1,5 milijuna kuna ulaganja.

Jakovčić je u posjedu velikog zemljišta u Istri u Grožnjanu te spominje velik maslinik od 550 stabala i vinograd. No, znao je i zaboraviti što sve ima u svom posjedu pa ga je primjerice Povjerenstvo za odlučivanje za sukob interesa kaznilo 2015. godine jer nije bio prijavio nekretnine u općini Žbandaj.

Jakovčić se nedavno bio okušao i prodaju bezalkoholnog pića Gineta u suradnji s Ivicom Todorićem, odnosno njegovom Jamnicom. No projekt koji je pokrenut 2012. godine nije izdržao ni dvije godine. Upravo je Jakovčić branio Todorića pa je tako prošle jeseni rekao da se Todorića ne može unaprijed optužiti jer je "stvarao novu vrijednost i nije otpuštao ljude". Spominjao se i u aferi Hypo banke odnosno zemljištem u Istri, no DORH nije nikada otvorio tu aferu na pravi način.

Pročitajte više