KONFERENCIJA ZA NOVINARE O DANIMA FRANKOFONIJE

Hrvatske vlasti podupiru Dane frankofonije, a predsjednik države Stjepan Mesić kao frankofil i djelomično frankfon primit će jedan razred učenika i s njima razgovarati na francuskom jeziku, izjavio je na konferenciji za novinare, najavljujući početak te manifestacije, ravnatelj Francuskoga instituta i savjetnik za kulturnu suradnju francuskoga Veleposlanstva u Zagrebu Oliver Brochet.

"To će mo snimiti, a materijal će nam služiti za promicanje frankofonije", rekao je, istaknuvši kako je i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader u disertaciji obradio jednoga francuskog književnika.

Na tiskovnoj konferenciji u Francuskom institutu u Zagrebu govorili su o svom sudjelovanju na Danima frankofonije predstavnici veleposlanstava Kanade, Švicarske i Bugarske - Sven Jurschewsky, Raoul Incerti i Tatjana Levčeva.

Sven Jurschewsky je istaknuo kako je Kanada dvojezična zemlja a u Hrvatskoj će organizirati prikazivanje filma "Piege d'lssudon", predavanje o književnosti na francuskom jeziku u Kanadi o odnosu između središta i pokrajine.

"Umjesto zemlje krava i čokolade organizirat ćemo glazbeno predstavljanje zemlje", istaknuo je Incerti.

Levčeva je na dobrom hrvatskom jeziku istaknula ulogu Francuske u održanju demokracije u Bugarskoj, a Hrvatima će se predstaviti bugarsko-francuskim filmom redatelja Petra Popzlateva "... I siđe Gospod da nas vidi".

Dani frankofonije održavaju se već desetu godinu, a članice te organizacije su zemlje u kojima je francuski jezik u službenoj ili administrativnoj uporabi, zemlje u kojima je nekad francuski jezik bio u uporabi i zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti francuske kulture.

Dani frankofonije počinju večeras predstavom slovesnskih gimnazijalaca u Slovenskom domu u Zagrebu, a ove se godine održavaju u više hrvatskih gradova.

Organizacija ima 51 stalnu članicu i pet zemalja promatrača. Republika Hrvatska podnijela je zahtjev za primitak u članstvo, koji će se razmatrati na jesenskom skupu tih zemalja.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više