Konstitutivna sjednica skupštine Srbije 27. siječnja

PREDSJEDNICA prethodnog saziva Skupštine Srbije Nataša Mićić u petak je zakazala prvi sjednicu novog saziva Skupštine Srbije za utorak, 27. siječnja, priopćeno je danas iz srbijanskog parlamenta.

"Na dnevnom redu sjednice bit će potvrđivanje mandata narodnih zastupnika, izbor predsjednika, potpredsjednika i članova radnih tijela Skupštine Srbije i imenovanje tajnika Skupštine Srbije", navedeno je u priopćenju.

Dosadašnja predsjednica parlamenta prvu, konstitutivnu sjednicu zakazala je nakon konzultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka, obavljenih u četvrtak. Tim konzultacijama odbili su prisustvovati predstavnici Srpske radikalne stranke.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima, u Skupštinu Srbije koja ima 250 zastupnika, ušle su Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja s 82 mandata, Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice s 53 zastupnika, Demokratska stranka Borisa Tadića i Zorana Živkovića s 37 mandata (na čijoj listi po pet mandata imaju Demokratski centar Dragoljuba Mićunovića i Građanski savez Srbije Gorana Svilanovića, dva su mandata predstavnika Koalicije za Sandžak, jedan Žarka Koraća, predsjednika Socijaldemokratske unije, te jedan Momčila Trajkovića iz Srpskog pokreta otpora s Kosova), a slijede G17 Plus Miroljuba Labusa sa 34 (od čega su tri zastupnika Socijaldemokratske partije) i Srpski pokret obnove u koaliciji s Novom Srbijom s 22 mandata, koliko ima i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više