Konstruiran "solarni skalpel"

ISTRAŽIVAČI su uspjeli pomoću Sunčevih zraka izvesti operaciju jetara na glodavcima, kaže se u istraživanju koje je objavio časopis Nature. Riječ je o uspjehu koji će možda osigurati jeftiniju zamjenu za kirurški laser.

Laserski skalpel stoji više od 100.000 dolara, dok je solarni skalpel jako jeftin. Uređaj će biti "jako koristan za klinički centar na mom sveučilištu koji nema novca za nabavku kirurškog lasera s optičkim vlaknima", ističe voditelj istraživanja Jeffrey Gordon sa sveučilišta Ben Gurion u Tel Avivu.

Zahvaljujući zrcalu širokom 20 cm postavljenom na krov, Gordon i njegov kolega Daniel Feuermann sabrali su Sunčeve zrake i pomoću optičkog vlakna dugog 18 metara doveli ih u laboratorij, uz pomoć još nekoliko zrcala.

Zrake se mogu podešavati, ali se fotoni ne mogu skladištiti u bateriji: "solarni skalpel" može raditi samo kad ima sunca. "Glavni je nedostatak što se može primjenjivati samo kad je lijepo vrijeme i na sunčanim područjima", ističe Gordon.

Istraživači su operirali dva štakora koje su prethodno anestezirali, usmjerivši snop svjetla na oštećenja jetara koja su simulirala zloćudne tumore. Obradili su samo jedan dio, a životinje su dvaput bile "ozračene".

Neobrađeni dijelovi jetara radili su normalno nakon operacije. Stanice izložene zrakama su uništene, a rezultat je bio sličan rezultatu nakon primjene lasera, ističu istraživači.

Gordon misli da bi se ovaj jeftini uređaj mogao primjenjivati u poljskim bolnicama, za liječenje vojnika i izbjeglica. No solarni skalpel nije prikladan za osjetljivije zahvate na očima i koži koji se izvode pomoću lasera.

Pročitajte više