Kontić: HSLS neće odustati od rasprave o stanju sigurnosti

Klub HSLSa neće odustati od svoga zahtjeva da Vlada izvijesti Sabor o stanju sigurnosti jer je hrvatska javnost opravdano zabrinuta za sigurnost i ima pravo znati kakvo je trenutno stanje u državi, rekao je danas predsjednik Kluba HSLSa Joško Kontić.

Na konferenciji za novinare u Saboru Kontić je ponovio jučerašnji zahtjev da u Sabornicu hitno dođu ministrica pravosuđa, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, te izvijeste zastupnike o sigurnosnom stanju u državi.

Kao poticaj za takav zahtjev Kontić je naveo intervju ravnatelja USKOK-a Željka Žganjera, koji je u ´Slobodnoj Dalmaciji´ prije dva dana izjavio da ´kriminalci imaju svoje ljude u srcu sudstva, policije i sigurnosnih službi´, da bi to jučer demantirao.

´Samo ta izjava dovoljna je za očitovanje Vlade i poticaj za širu raspravu i izvješće o stanju sigurnosti´, rekao je.

Napomenuo je da je i bivši državni odvjetnik Radovan Ortinsky lani u Saboru također govorio o sprezi organiziranog kriminala i države, te pozvao sadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića da ´javnosti konačno podastre informaciju o tim navodima´.

Izdvojio je i Žganjerovu izjavu da ´niz događaja u posljednje vrijeme, posebno eksplozija automobila Ninoslava Pavića, navodi na pomisao kako je moguće posrijedi provedba neke dobro razrađene strategije kaosa´.

Kontić je istaknuo da HSLS-u nije cilj kritizirati Žganjera, već inicirati raspravu da se USKOK-u, MUP-u i Državnom odvjetništvu pruži potpora na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Upitnima je ocijenio nedavne Vladine tvrdnje da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće, upozorivši da još uvijek nisu imenovani ravnatelji sigurnosnih službi, ne postoji Zakon o zaštiti svjedoka, USKOK i Državno odvjetništvo nemaju dovoljno novca i ljudi i slično.

´Oni koji su sankcionirani za kriminal u državnoj upravi mogu se nabrojiti na prste jedne ruke i to je tragedija našeg političkog sustava. Sve dok ta pitanja ne riješimo, naš put u Europu i gospodarsko-socijalni prosperitet bit će bitno otežan´, dodao je.

Predsjednika Mesića i premijera Račana optužio je da ne poštuju zakon ´jer zbog njihove nemogućnosti dogovora još uvijek nemamo ravnatelje sigurnosnih službi´.

´Nekome možda nije stalo ili je samo sekundarno da se te službe bave organiziranim kriminalom i korupcijom, a da je problem u tome što netko uvijek želi imati svoj privatni politički interes na te ljude´, kazao je Kontić.

Potpredsjednica Kluba Dorica Nikolić kritizirala je Vladu da se bavi istupom HSP-ovca Tadića, a ne stvarnim problemima, rekavši: ´Vlada je zabrinuta kada lete riječi, a kada lete bombe onda je muk!´.

Pročitajte više