Kontroverzni povjesničar Irving ostaje u zatvoru

BRITANSKI revizionistički povjesničar David Irving, poznat po kontroverznim stajalištima o Drugom svjetskom ratu, ostaje u pritvoru u Beču pod optužbom za nijekanje holokausta, odlučio je sud u petak.

Državni odvjetnik u Beču optužio je Irvinga za nijekanje holokausta u dva predavanja koja je održao 1989. godine. To je, prema austrijskom zakonu, kazneno djelo za koje je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Irving ima tri dana za žalbu. Sud će svakoga mjeseca ponovno razmatrati treba li ostati u zatvoru, a sljedeće ročište zakazano je za 27. prosinca.

Irving je uhićen prije dva tjedna na temelju naloga iz 1989. godine, dok je putovao prema Beču kako bi održao predavanje desničarskom studentskom bratstvu Olympia.

Dok je Irving bio na putu, jedan je student u blizini sjedišta bratstva primijetio policijske detektive. Irving je tada promijenio plan i otišao u Graz u posjet svom izdavaču. Policija ga je zaustavila na autocesti i uhitila.

Britanski Vrhovni sud odbacio je 2000. godine Irvingovu tužbu za klevetu protiv američke profesorice i njezina izdavača koji su ga nazvali "poricateljem holokausta, antisemitom i rasistom".

Pročitajte više