Konvencija SDP-a: počelo glasovanje o novom vodstvu stranke

Više od 1300 izaslanika na 9. konvenciji SDPa na Zagrebačkom velesajmu popodne je počelo s glasovanjem o novom vodstvu stranke.

Na 70 biračkih mjesta izaslanici će putem elektronskog glasovanja dati svoje mišljenje o kandidatima na 5 lista - za predsjednika stranke, njegova zamjenika, tri potpredsjednika te članove Glavnog i Nadzornog odbora.

Uz ranije podnesene kandidature, na samoj Konvenciji kandidacijske su liste dopunjene s još 16 kandidatura.

Sadašnji predsjednik SDP-a Ivica Račan ostao je jedini kandidat za predsjednika stranke. Nijedna nova kandidatura nije podnesena ni za mjesto zamjenika predsjednika, za koje se natječu aktualni potpredsjednici Mato Arlović i Željka Antunović, šef zagrebačkog SDP-a Milan Bandić i član Predsjedništva Davorko Vidović.

No, uz 14 kandidata za tri potpredsjednička mjesta danas se pojavila jedna nova kandidatura - gradonačelnika Požege Zdravka Ronka.

Za 63 mjesta u Glavnom odboru, s današnjih novih 14 kandidatura broj kandidata se popeo na 180. U Glavnom odboru, koji će po danas potvrđenom izmijenjenom stranačkom statutu preuzeti ovlasti Predsjedništva, sjedit će 53 člana birana iz županijskih organizacija, te 10 saborskih zastupnika SDP-a.

Jedna nova, 29. kandidatura zaprimljena je i za Nadzorni odbor, koji će imati 11 članova.

Istovremeno s glasovanjem, SDP-ovci će na pet sekcijskih sjednica Konvencije popodne raspraviti izvješće o radu stranke u zadnje četiri godine i političko-programsku deklaraciju o kojima će se potom glasovati na Konvenciji. Te će stranačke dokumente obraditi sekcije za gospodarski razvoj i zapošljavanje, socijalnu politiku, međunarodne odnose, ljudska prava, te znanost, obrazovanje i kulturu.

Rezultati glasovanja, odnosno tko će uz Račana voditi SDP u iduće četiri godine, trebali bi biti poznati iza 19 sati.

(Hina) xtr/xibob yjn

Pročitajte više