Konzultanti Grcima savjetuju da rasprodaju državnu imovinu i tako prepolove javni dug

ČINI se kako svatko na svijetu ima svoju varijantu rješenja grčke kriza, pa je tako i kozultantska kuća Roland Berger Strategy Consultants u javnost izašla sa svojom. Oni su Grcima predložili paket mjera koji ne uključuje otpis i reporgramiranje dugova, već stvaranje holdinga u koji će ući grčka državna imovina vrijedna 125 milijuna dolara.

Holding bi potom bio prodan europskoj instituciji za isti iznos, a sredstva dobivena od prodaje Grčka bi upotrijebila za otplatu obveza prema zemljama eurozone. Prema takvom planu, Grčka bi svoj javni dug sa sadašnjih 145 posto smanjila na 88 posto BDP-a. Osim toga , osigurao bi se i rast BDP-a od 5 posto, za razliku od pada koji je dosad iznosio 5 posto.

"Naš plan oporavka ima jasan cilj: pomoći Grčkoj da restrukturira bilancu plaćanja uz stimuliranje održivog ekonomskog razvoja", istaknuo je Martin  Wittig, predsjednik uprave Roland Bergera. "Uspije li Europa pomoći Grčkoj da smanji svoj javni dug, doći će do rasta kreditnog rejtinga, povoljnijih kamatnih stopa te dotoka svježeg kapitala". zaključio je.

Pročitajte više