kooperanti dovršili remont ruskog broda - štrajk se nastavlja

Skupina kooperanata Brodogradilišta Viktora Lenca obavila je danas završne remontne radove na ruskom brodu "Yarrow", koji bi se poslijepodne trebao isporučiti naručitelju i isploviti iz kostrenskoga škvera.

U Brodogradilištu je jučer počeo štrajk koji će, kako su najavili sindikati, trajati dok se ne ispune zahtjevi radnika, to jest dok ne dobiju gotovo dvije i pol plaće.

Osim plaća, sindikati traže da se u Brodogradilište uvede krizna uprava te da država nad njim preuzme vlasništvo ako Uprava i vlasnici hitno ne osiguraju novac za plaće.

Unatoč odluci štrajkaškog odbora da se radnicima kooperantskih tvrtaka dok traje štrajk ne dopusti ulazak u Brodogradilište, nakon razgovora s Upravom štrajkaški je odbor omogućio dvadesetorici kooperantskih radnika da jučer poslijepodne i danas završe radove na brodu "Yarrow" kako bi se mogao isporučiti.

Brodogradilište Viktora Lenca u krizi je duže od jedne godine. Račun tvrtke je blokiran prije tjedan dana. Nema novca za isplatu plaća, dobavljača i kooperanata te za održavanje proizvodnje. Ako se novac ne osigura u sljedećih desetak dana, vjerojatno će se pokrenuti stečaj.

Pročitajte više