koordinacija seljačkih udruga: cijena pšenice ne niža od 1,30 kuna

S današnjeg sastanka Koordinacije seljačkih udruga u Satnici Đakovačkoj Vladi je poslan zaključak da cijena kilograma pšenice ne smije biti niža od 1,30 kuna, a dodaju li se tomu poticaji i naknada za štetu od suše, trebala bi iznositi 1,60 kuna.

Ni s tom cijenom, čulo se na Koordinaciji, seljak neće ostvariti zaradu, ali će bar biti na pozitivnoj ništici.

Sudionici Koordinacije - predstavnici Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB), Udruge seoskih obiteljskih gospodarstava slavonskih županija, Stožera za obranu interesa obiteljskih gospodarstava i Udruge seljaka Sisačko-moslavačke županije - od Vlade zahtijevaju da poništi natječaj za otkup pšenice te raspiše novi po kojem bi otkup bio moguć svima koji tu krušaricu žele otkupiti za svoje potrebe. Koordinacija od Vlade traži i hitnu isplatu cijeloga poticaja za ozime kulture i štetu od suše te hitan sastanak s predstavnicima Vlade.

Izrazivši strah da Hrvatska ove godine neće imati dostatno pšenice, predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo rekao je da seljaci u ovogodišnjoj žetvi nisu ovršili žito nego gubitke. "Naš zahtjev za 1,30 kuna uz poticaje i naknadu za štetu od suše realan je. Pri tomu smo mislili i na građane, jer ta cijena ne iziskuje poskupljenje brašna", rekao je Laslo, potkrijepivši to riječima da se od sto kilograma brašna dobije 197 komada kruha. Laslo je za ponedjeljak, 7. srpnja, najavio novi sastanak Koordinacije seljačkih udruga. "Ako do tada Vlada pozitivno ne odgovori na naše zahtjeve, odlučit ćemo o daljnjim potezima, a nisu isključeni ni seljački prosvjedi. Bude, li ih, na njih ćemo biti natjerani", rekao je Laslo.

Član Izvršnog odbora ZUSSB-a Ivan Opić najavio je da će Koordinacija, ako se ni na ponovljen natječaj ne jave kupci za pšenicu, zahtijevati da je otkupe državne robne zalihe.

(Hina) sžup vkn

Pročitajte više