KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Korona na Odjelu za rehabilitaciju posebno ugrožene djece u Zagorju

Screenshot: Google Street View

KORONAVIRUS je ušao i na Odjel za rehabilitaciju djece u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, javlja portal Ni Zagorje Malo

Koronu ima medicinska sestra s odjela, a simptome je dobio i fizioterapeut koji radi s djecom. Fizioterapeut je išao na testiranje, a nije sigurno kad će doći rezultati. Podsjetimo, neki od testiranih u Zagorju svoje nalaze čekaju i po tjedan dana. 

Naime, Krapinsko-zagorska županija, koja je osnivač Opće bolnice Zabok i dviju specijalnih bolnica, nije osigurala da zdravstveni radnici nalaze mogu dobiti za sat vremena, a o kupnji aparata koji bi to omogućio zasad se ne razmišlja. 

Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić kaže kako dulje čekanje rezultata iziskuje dodatni napor i sredstva. 

"Do dobivanja nalaza koristi se dodatna zaštitna oprema propisana za kontakt s COVID-19 suspektnim, pozitivnim osobama. Dijelu djelatnika se raspored rada prilagođava tako da nisu u službi do dolaska nalaza, što dovodi do većeg opterećenja ostalih djelatnika. Tu je i psihološki moment ‘iščekivanja’ nalaza, kako za djecu i njihove roditelje tako i za naše djelatnike, a i poduzimanje eventualnih dodatnih mjera je vezano za rezultate testiranja", rekla je Žnidarić. 

Zaražena sestra nije bila u kontaktu s djecom 

Djeca koja se nalaze na tom odjelu uglavnom spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske. 

"S obzirom na simptome, na aktualno čekanje nalaza te činjenicu da djeca koja provode medicinsku rehabilitaciju u našoj ustanovi većinom spadaju u skupinu koja ne može nositi zaštitne maske, poduzeli smo sve mjere kako bismo zaštitili naše pacijente i djelatnike", rekla je Žnidarić. 

U kontaktu s fizioterapeutom bilo je četvero djece koja su trenutno u preventivnoj samoizolaciji. 

Za pozitivnu medicinsku sestru kaže da, s obzirom na to da su u radu s pacijentima na Odjelu propisana i koriste se adekvatna zaštitna sredstva, nije bilo nezaštićenog bliskog kontakta s pacijentima.

"Nitko drugi od djelatnika ili pacijenata Odjela za medicinsku rehabilitaciju djece nema simptoma ili znakova koji bi ukazivali na COVID-19 infekciju. Odjel za medicinsku rehabilitaciju djece nastavlja s radom uz korištenje odgovarajuće zaštitne opreme u skladu s preporukama HZJZ-a i bolničkog Povjerenstva za kontrolu bolničkih infekcija", zaključila je Žnidarić za portal Ni Zagorje Malo

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više