Korona u Srbiji: Zaraženih ima u vrtićima, školama, studentskim domovima, tvornicama

Foto: Srđan Ilić/Pixsell

KORONAVIRUS se i dalje širi Srbijom. Blic donosi pregled svih žarišta u posljednje vrijeme. U zadnjih desetak dana u Srbiji imaju porast broja oboljelih te su od 0,5% posto zaraženih u odnosu na broj testiranja došli do 2,5% zaraženih u odnosu na broj testiranja. Jučer je bilo 69 novozaraženih, a ukupno je u Srbiji zabilježeno gotovo 12 tisuća slučajeva. Prema podacima sa službene stranice srpske vlade, trenutno imaju 447 aktivnih slučajeva.

Proteklih dana novooboljeli su zabilježeni u školama, vrtićima, studentskim domovima i tvornicama. Stručnjaci, piše Blic, zasad ne smatraju da se tu radi o novim žarištima, već kažu da su to pojedinačni slučajevi, no naglašavaju kako to pokazuje da je i dalje nužno pridržavati se higijene ruku i fizičke distance.

Zaraženi učenik

U jednoj osnovnoj školi u Beogradu jedan je učenik pozitivan na koronu, a to je otkriveno nakon što je prisustvovao pripremama za prijemni ispit. Sva djeca koja su bila s njim u kontaktu bit će testirana i neće moći na prijemni dok ne budu imala negativan nalaz.

Zaražene čistačice u vrtiću

Četiri čistačice iz beogradskog vrtića također su pozitivne na koronavirus. Sve vrtićke prostorije su dezinficirane, a svi kontakti moraju u izolaciju na 14 dana.

Zaraženi koronom zabilježeni su i u nekoliko tvornica u Srbiji.

Epidemiolog Predrag Kon je kazao da su ljudi bili disciplinirani dok su na snazi bile restriktivne mjere. "Imamo situaciju u vrtiću, sve je počelo kod jedne osobe koja je onda putovala s nekoliko drugih... Srećom, te čistačice nisu bile u dužem kontaktu s djecom ni s odgajateljicama. Tri odgajateljice su ipak udaljene s posla", rekao je Kon te se osvrnuo i na studentske domove. "U Beograd se vratilo 17 tisuća studenata. Pojavljuju se žarišta, ali mi sve držimo pod nadzorom iako to nije jednostavno. Sad imamo 250 kontakata pod nadzorom", kazao je Kon.

Na studente je upozorio i dr. Branislav Tiodorović. "U Beograd je došlo puno mladih ljudi, oni su sigurno iz svojih krajeva donijeli virus. Moramo obratiti pažnju na studentske domove", rekao je.

"Situacija u Srbiji je stabilna, vraćamo se redovnim aktivnostima, ali apeliramo na samokontrolu prilikom okupljanja. Treba paziti na higijenu ruku i držati se razmaka", rekla je direktorica Instituta Batut Verica Jovanović koja nove slučajeve ne želi nazvati žarištima, nego pojedinačnim slučajevima koji su utvrđeni aktivnim nadzorom.

Pročitajte više