Kosor: Davanje majkama najveća investicija u budućnost Hrvatske

DAVANJE majkama najveća je moguća investicija u budućnost Hrvatske, izjavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor predstavljajući u Saboru paket zakonskih izmjena kojima Vlada predlaže vratiti trogodišnji rodiljni dopust za majke blizanaca, trećega i svakog slijedećeg djeteta.

Predstavljajući na početku saborskog zasjedanja izmjene zakona o radu, o porodiljnom dopustu te o zdravstvenom osiguranju , potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti istaknula je kako je zaustavljanje negativnog demografskog trenda prvorazredno političko i nacionalno pitanje.

Iznijela je podatke UN-a i hrvatskih demografa po kojima je, kaže, prošle godine po prvi put u zadnjih 220 godina u Hrvatskoj zabilježeno manje od 40 tisuća rođene djece u godini, dok je istovremeno više od 50 tisuća umrlih.

Ti podaci govore da za 30 godina u Hrvatskoj više neće biti radne snage, a za 50 godina imat ćemo milijun stanovnika manje, upozorila je Kosor.

Naglasila je da se vraćanje trogodišnje dopusta predlaže kao mogućnost, a ne obveza. To je samo zakonska mogućnost koju obitelj može odabrati i zaokružiti svoju malu demografsku politiku, dodala je potpredsjednica Vlade.

Istaknula je i kako bi ta mjera umanjila pritisak na vrtiće, jer je, tvrdi, u svakom trenutku u Hrvatskoj više od pet tisuća djece na listi čekanja za upis u vrtiće. Također, dodaje, otvorila bi se i mogućnost novozapošljavanja na određeno vrijeme na poslovima majki koje koriste trogodišnji dopust.

Jadranka Kosor najavila je da će Vlada uskoro osnovati savjet za politiku stanovništva koji bi trebao izraditi dugoročni projekt s mjerama zaustavljanja negativnog populacijskog trenda.

Pročitajte više