Kosor: Dolazim u Sabor kada me pozovu oni koji me priznaju!

"NIJE bilo dobro kada je predsjednik Ivo Josipović stavio HDZ na jednu stranu a sve druge stranke na drugu stranu kada je govorio o izborima. Većina je bila za jesen, a mi od početka govorimo kako će izbori biti krajem godine. Kada to gledate to vam je manje-više isto", rekla je večeras premijerka Jadranka Kosor gostujući u Dnevniku Plus HRT-a, dodavši kako će ona i Hrvatska demokratska zajednica inzistirati na potpunom poštivanju Ustava.

Razgovor je trajao pola sata, a iako je najavaljen kao razgovor o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj većinom su se pitanja a i odgovori bazirali na datumu izbora, stanju u HDZ-u, i pregovorima s EU. O aktualnoj gospodarskoj situaciji Kosor je tek rekla: Vlada razumije, situacija nije jednostavna!

Ustavne odredbe

"Svi se moramo držati ustavnih odredbi, i predsjednik i Vlada, i zastupnici. Sva tri stupa vlasti moraju biti u okviru Ustava, i njihove izjave. Mi ćemo na tome inzistirati. Hrvatska je u parlamentarnoj demokraciji, a ne u polupredsjedničkom sustavu", rekla je Kosor najavivši razgovore o toj temi u vladajućoj koaliciji, no bez detalja o eventualnom datumu izbora.

Kosor je više puta naglasila da oporba od kada je došla na vrh Vlade, traži izvanredne izbore, no ona i HDZ od prvog dana govore da će datum izbora biti u okviru zakonski određenog datuma. Složila se kako se referendum mora odvojiti od izbora.

Oporba od početka traži izvanredne izbore

"Naravno da ću se rado odazvati na pozive iz parlamenta, ali onda kada me pozovu oni koji me priznaju za šeficu Vlade i koji priznaju da imam legitimitet", rekla je Kosor o pozivima oporbe u Sabor dodajući kako oporba posebice SDP širi atmosferu mržnje prema HDZ-u.

Posebno je spomenula Slavka Linića kao i Željka Jovanovića kao one koji šire atmosferu mržnje jer su više puta okarakterizirali HDZ-a kao zločinačku organizaciju. Zamjerila i Zoranu Milanoviću, šefu SDP-a njegove izjave o njenom stanu.

Milanović ne može govoriti o mom stanu!


"Ne može on reći Uzela si stan i nisi ga vratila. To je smišljena haranga i protiv mene i protiv 220 tisuća članova HDZ-a", rekla je Kosor dodajući da je upravo HDZ otvorio borbu protiv korupcije do posljednjeg daha te da su pokazali da imaju hrabrosti. Kosor je uvjerena da će se na koncu to prepoznati.

"Vlada razumije, situacija nije jednostavna", naglasila je Kosor govoreći o trenutnoj gospodarskoj situaciji dodajući kako Hrvatska ima sve šanse da ove godine postigne gospodarski oporavak. Zapravo to je bilo sve što je Kosor rekla o trenutnoj gospodarskoj situaciji. 

Bez odgovora na pitanje o organizatoru prosvjeda

O prosvjedima kaže, kako u trenucima kada su prosvjednici bili ispod njenog prozora nije bila kod kuće ali jest njena majka. Nije htjela govoriti kako je to doživjela. 

"Svašta pišu novine. Ima tu kojekakvih informacija koje dolaze u Vladu i kod naših zastupnika. Oporba želi da Vlada ode. Ako žele odmah onda to znači se prekidaju pregovori. Bilo bi pošteno da oporbeni čelnici nešto o tome kažu", bio je odgovor na pitanje mislili li i dalje da oporba stoji iza prosvjeda.

"Kada nosite teret krize, i kada imate pregovore za EU, i do milijun problema kao što su brodogradilišta onda morate računati na to da vam mnogi neće pljeskati", rekla  je Kosor o anketama o podršci Vlade. 

Na pitanje o guverneru Hrvatske narodne banke i njegovu odnosu s Vladom rekla je kako su svi moraju zajendički raditi na prosperitetu Hrvatske.

Kosor je izrazila uvjerenost da će Hrvatka u lipnju završiti pregovore.

 

Pročitajte više