KOSOR: LANI SE ZNATNO POVEĆAO BROJ MLADIH KOJI SU UMRLI OD POSLJEDICA KONZUMIRANJA DROGA

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zloporabe droga i nezakonitog prometa drogama, danas je na zagrebačkome glavnom trgu održana manifestacija pod sloganom "Život bez droge", u sklopu koje je građanima podijeljen promidžbeni materijal.

Manifestaciju, koju je organiziralo Vladino povjerenstvo za sprječavanje zloporabe opojnih droga, otvorila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je upozorila da se u Hrvatskoj prošle godine znatno povećao broj mladih osoba koje su umrle od posljedica konzumiranja droga.

Godine 2002. umrlo je zbog konzumiranja droge 55 mladih osoba, a lani se broj smrtnih slučajeva zbog droga povećao na 94. Zabrinjava također da je u Hrvatskoj oko 18,5 tisuća registriranih ovisnika, no njihov je stvaran broj tri, pa čak i pet puta veći, rekla je.

Povjerenstvo za borbu protiv droga namjerava mnogim aktivnostima, istaknula je Kosor, upoznati javnost sa svim posljedicama konzumiranja droga, ali i utjecati na promjenu sustava vrijednosti.

U sklopu manifestacije svoj su program prevencije i suzbijanja ovisnosti predstavili Vladino povjerenstvo za suzbijanje droga, Ministarstvo unutarnjih poslova, grad Zagreb, udruge i terapijske zajednice, koji su dijelili promidžbeni materijal, majice, kape i bedževe, za koje su se otimali umirovljenici, pa je u jednom trenutku intervenirala i policija kako bi uvela red.

Međunarodni dan borbe protiv zloporabe droga obilježava se i u drugim većim gradovima, a posebice u onima gdje je taj problem izraženiji. Svrha je akcije senzibilizirati i educirati javnost o raširenosti zloporabe opojnih droga kako bi se zajednički suprotstavili tom velikom problemu današnjice.

(Hina) xmvr ymc

Pročitajte više