Kosor najavila pomicanje rokova za prevođenje statusa ratnih vojnih invalida

Nakon upozorenja da bi zakonski rokovi za reviziju statusa ratnih vojnih invalida mogli dovesti u pitanje isplatu velikog dijela osobnih i obiteljskih invalidnina i mirovina, potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor najavila je njihovu odgodu ističući da još ne zna koliko će se oni odgoditi jer, kako je rekla, njezina ekipa u Ministarstvu treba vremena kako bi "snimila stanje".

Da se zakonski rok za reviziju rješenja o statusu hrvatskoga ratnog vojnog invalida i člana obitelji poginulog i nestalog hrvatskog branitelja ne može poštovati, upozorio je jučer HSP-ov zastupnik Pero Kovačević u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, te je zatražio brisanje odredaba o tzv. prevođenju.

Upozorio je da bi, po sadašnjem Zakonu, do 7. studenoga trebalo provesti prevođenje, to jest dvostupanjsku reviziju više od 30.000 rješenja, što, po njegovu mišljenju, nije moguće uzme li se u obzir da je Ministarstvo branitelja od 2001., kad je Zakon donesen, revidiralo samo petnaestak posto rješenja, te da je čak 70 posto rješenja izdanih u postupku revizije poništeno presudama Upravnog suda.

Neprovođenje revizije u zakonskom roku, po Kovačevićevu mišljenju, dovelo bi u pitanje isplatu najvećeg dijela osobnih i obiteljskih invalidnina i mirovina.

Njegove tvrdnje odbio je bivši SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić, koji smatra da su za sporost odgovorna povjerenstva u uredima državne uprave u županijama koja provode reviziju u prvome stupnju.

"Ti su uredi kočili postupak jer u njima sjede ljudi povezani s bivšim HDZ-ovim strukturama", ustvrdio je Pančić, ističući da je Ministarstvo branitelja do sada obradilo oko 6000 predmeta, te da bi cijeli postupak mogao završiti u zakonskom roku uz dobru volju povjerenstava u županijama.

"Ako je sadašnji Zakon tako loš, zašto HDZ na prvoj sjednici nije predložio novi zakon, kako je obećao u predizbornoj kampanji?" upitao je Pančić, ističući da je Zakon "realan i u skladu s gospodarskim mogućnostima zemlje, za razliku od prijedloga koji je u saborsku proceduru uputio HSP, a koji je puki popis želja".

Ministrica Kosor potvrdila je Hini da će se sadašnji Zakon još jednom mijenjati kako bi se odgodio rok za prevođenje.

Istaknula je kako je svjesna da je riječ o opsežnom poslu, no nije mogla reći kada bi se on mogao dovršiti jer je, kako je dodala, u tijeku ekipiranje Ministarstva, a i novoj ekipi trebat će neko vrijeme da "snimi stanje".

Odbila je optužbe oporbe da je HDZ odustao od predizbornog obećanja o donošenju novog zakona i tako pokazao kako nema gotov zakonski prijedlog, kao što je tvrdio u predizbornoj promidžbi.

"Zakon je gotov, ali izradili su ga stranački ljudi, a mi ne želimo donositi stranački, nego kvalitetan i provodiv zakon, koji nijedna buduća vlast neće morati mijenjati", istaknula je Jadranka Kosor.

Za sljedeći tjedan najavila je osnutak stručne skupine za izradu zakona u kojoj će, osim Vladinih, biti i predstavnici braniteljskih udruga te pravni stručnjaci, koji bi, po njezinim riječima, trebali "dobro odvagnuti svaku odredbu i uskladiti s drugim zakonima kako se ponovno ne bi dogodili propusti, poput onoga koji u pitanje dovodi zakonitost isplata mirovina 100-postotnim invalidima koji prije gubitka radne sposobnosti nisu ostvarili radni staž".

Zakon, naime, propisuje da se pravo na mirovinu u slučaju gubitka radne sposobnosti, dakle kod 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida ostvaruje po Zakonu o mirovinskom osiguranju djelatnih vojnih osoba, koji pak kao uvjet za mirovinu traži radni staž.

(Hina) ibob mć

Pročitajte više