Kosor: Vlada se nije obazirala na upozorenja javnosti u vezi s kaznenim zakonom

HDZ-ova saborska zastupnica Jadranka Kosor se Vlada nije obazirala na to što je stručna javnost i prije donošenja izmjena Kaznenog zakona upozoravala na opasnost koja se krije u odredbama po kojima se kleveta smatra kaznenim djelom.

"Premijer Ivica Račan sad reagira kao da ne živi u Hrvatskoj i ne čita novine", rekla je Kosor.

Kosor je, komentirajući najave da je Vlada spremna na nove izmjene netom izmijenjenog Kaznenog zakona, za Hinu kazala kako je to još jedna u nizu apsurdnih izmjena zakona, koje se donose na brzinu, zbog čega zakoni postaju neprovedivi i stvara se pravna nesigurnost.

"Zakone katkad mijenjamo brže nego čarape", rekla je Kosor.

Neshvatljivo je da Vlada nije obavila svoj posao i razmotrila višekratna upozorenja stručne i zainteresirane javnosti, koja su se odnosila na uvođenje kaznenog djela klevete, smatra Kosor.

Dodaje kako je sigurna da će upravo te odredbe Kaznenog zakona dovesti do posljedica o kojima će Sabor morati raspravljati na samom početku jesenskog zasjedanja.

U potpunosti je izmijenjen moderan i dobar Kazneni zakon koji je trebalo samo malo dotjerati kako bi bio u skladu s europskim propisima, smatra Kosor.

HDZ je, nakon što je Sabor prihvatio izmjene Kaznenog zakona, predsjedniku države Stjepanu Mesiću uputio zahtjev da taj zakon ne potvrdi, no odgovor u stranci još nisu dobili.

Kosor je najavila i da će stranka pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti donošenja zakona, za koji ocjenjuju da je organski i da ga je, po Ustavu, trebala donijeti kvalificirana, odnosno većina svih zastupnika u Saboru.

Zakon je, inače, prihvaćen s 58 glasova.

Kosor tvrdi i da je u Hrvatskoj na djelu "sumrak parlamentarizma", budući da je Sabor "odavno trebao imenovati članove Vijeća HRT-a".

Oporba se usuglasila oko svojih kandidata i taj je zahtjev u saborskoj proceduri već desetak dana, no kako vladajući odgađaju predložiti vlastite kandidate, HRT će parlamentarne izbore dočekati s privremenom upravnom strukturom, upozorila je Kosor.

(Hina) ibob ln

Pročitajte više