Kosor za Index: Budu li se SDP-ovci mrcvarili HDZ će ih pomesti na još jednim izborima

Foto: FAH

MOSTU i HDZ-u u pregovorima za sastavljanje nove Vlade zasad, čini se, ide sasvim dobro. Ne žuri im se, ali do dogovora će, ne bude li velikih iznenađenja, doći relativno brzo. Za to vrijeme u dvije stranke gubitničke koalicije već su počeli ratovi. Sve se više SDP-ovaca kandidira za nasljednika Zorana Milanovića, oni koji su unutar stranke zasad se uglavnom drže civilizirano, no stranačka sitnež grubo napada Aleksandru Kolarić koja se želi vratiti u SDP i sama se kandidirati za predsjednicu.

Moraju što brže završiti s izborima

"Proces izbora bi morali što prije završiti. Moguće je da HDZ iskoristi sukobe u SDP-u, ako se budu predugo mrcvarili, i izazove nove parlamentarne izbore na kojima bi sve socijaldemokrate na minimum. Toga bi u SDP-u morali biti svjesni", komentirala je Jadranka Kosor za Index.

Nekadašnja predsjednica HDZ-a, koja je i sama u unutarstranačkim borbama  izbačena iz stranke, smatra da je jako dobro to što u SDP-u postoji više kandidata. Za razliku od HDZ-a, koji je u dva ciklusa imao samo jednog kandidata, Tomislava Karamarka i Andreja Plenkovića, SDP po njoj demonstrira unutarstranačku demokraciju.

"Manjak unutarstranačke demokracije se preslikava na državu. Onaj tko ne može slušati kritike u vlastitoj stranci, ne može ni u državi", smatra Jadranka Kosor. Povodeći se vlastitim primjerom vjeruje da bi SDP-ovci trebali vratiti Aleksandru Kolarić u stranku jer je nepravedno izbacivati ljude iz stranke zbog iznesenog mišljenja.

HSS-ovci nisu smjeli bojkotirati stranku, nemaju pravo na to

Za sukobe u HSS-u, pak, ima sasvim drugačiji stav.

"Ovo što se događa u HSS-u ne spada u pravo članova da govore i iznose mišljenje. Oni su javno pozivali da se ne glasa za njihovu vlastitu stranku", rekla je Jadranka Kosor. Međutim, smatra i da je predsjednik HSS-a Krešo Beljak donekle pogriješio. Po njoj nije trebao suspendirati tako veliki broj članova. U brojci od stotinjak suspendiranih HSS-ovaca većina je nepoznata javnosti i nije jasan njihov krimen, tvrdi, i zbog toga se izgubila poruka koju je želio postići kažnjavanjem Marijane Petir i Darka Korena.

Nekadašnja premijerka smatra i da Narodna koalicija nije pretrpjela tako veliki poraz kako se želi prikazati.

"Bilo je puno graničnih mandata i na koncu je odlučilo oko sedam tisuća glasova. To nije strašno. U potpunosti se slažem sa Zlatkom Komadinom koji je rekao da je Zoran Milanović prerano priznao poraz. Tako je Most izručio HDZ-u i smanjio njihovu snagu u pregovorima", zaključila je Kosor.

Pročitajte više