Kosor zasad potrošila 500,000 kuna više od Mesića

PREDSJEDNIČKA kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor je do srijede 22. prosinca na predizbornu kampanju potrošila 3,3 milijuna kuna stranačkog novca, oko pola milijuna kuna više od predsjednika RH Stjepana Mesića, koji je potrošio oko 2,7 milijuna kuna, koje je prikupio donacijama građana i pravnih osoba.

Voditeljica Mesićevog Izbornog stožera Štefanija Balog izvijestila je da je stožer u četvrtak Državnom izbornom povjerenstvu predao prijevremeno revizorsko izvješće dosadašnjeg tijeka njegove predizborne kampanje - do sada je prikupljeno 2,892,947 milijuna kuna, a utrošeno 2,679,584 kuna.

Glavninu tog iznosa (nešto više od dva milijuna kuna) donirale su privatne tvrtke, pozajmice organizatora kreću se oko pola milijuna, a donacije građana 320,777 kuna. Predsjednik očekuje da će njegovu kampanju dodatno financirati i političke stranke koje su mu pružile svoju potporu.

Najizdašniji donator Mesićeve predizborne kampanje je Želimir Žužić, vlasnik tvrtke Solidum-Žužić, koji je za kampanju uplatio ukupno 450,000 kuna. Tvrtke Ingra d.d. i Ingra-mar d.o.o. uplatile su ukupno 250,000 kuna, a Arhitektonski studio donirao je 350,000 plus 491,000 kuna pozajmice. Mesno-prerađivačka tvrtka Lijanovići d.o.o. Mesićevom je Izbornom stožeru uplatila 200,000 kuna.

Stjepan Mesić je u petak ustvrdio da mu je "čudno da je HDZ ukupni trošak dosadašnjeg tijeka kampanje prijavio tek na oko tri milijuna kuna."

Predsjednik je ponovio kako plakata Jadranke Kosor "sigurno ima dvadeset puta više" nego njegovih, te kako "to može koštati 20 milijuna kuna".

Pročitajte više