KOSOVO OŠTRO ODBACILO ĐINĐIĆEV PRIJEDLOG O POVRATKU VJ NA KOSOVO P

Nova srpska strategija teži teritorijalno podijeliti Kosovo na etničkoj osnovi, a prvi bi im korak bio teritorijalno ujediniti srpske enklave u tom području po uzoru na BiH, reagiraju u nedjelju albanski dužnosnici na inicijativu srpskog premijera Zorana Đinđića.L

Đinđić je u subotu najavio da će od nadležnih međunarodnih institucija zatražiti dosljedniju primjenu rezolucije 1244 UN-a za Kosovo te izrazio nadu da će se jugoslavenske vojne snage idućih mjeseci vratiti na Kosovo.

Na sinoćnjoj proslavi 13. obljetnice Demokratske stranke on je zatražio da se nadležnosti iz područja sigurnosti ne prenose na kosovske lokalne strukture vlasti bez suglasnosti Beograda, te najavio da će vlada Srbije pismom članovima Vijeća sigurnosti UN-a i predsjednicima vlada SAD-a i europskih zemalja u zatražiti omogućavanje povratka vojske Jugoslavije i policije u dijelovima Kosova nastanjenima Srbima.

Komentirajući Đinđićevo pismo zapovjedniku snaga NATO-a za jugoistočnu Europu admiralu Gregoryju Jonstonu kojim traži povratak određenog broja srpskih vojnika i policajca, kosovski Albanci su oštro reagirali a glasnogovornik KFOR-a Tony Adams izjavio da ne postoji neki plan o smanjenju američkih snaga na Kosovu i nema potrebe za povratak srpskih snaga.

Adamas je kazao i da nema potrebe za djelovanjem bilo kakve druge vojske na Kosovu osim vojnika KFOR-a.

Vraćanje srpskih vojnika na Kosovu značilo bi destabiliziranje Kosova i čitave regije, izjavio je u nedjelju savjetnik kosovskoga premijera Ramadan Avdiu.

Zastupnik Alijanse za budućnost Kosova u Skupštini Kosova, Mahmut Bakalli, kazao je da su posljednje izjave beogradskih dužnosnika suprotne naporima za uspostavu trajnog mira i stabilnosti.

Glasnogovornik predsjednika Kosova Muhamet Hamiti izjavio je da je nova srpska stategija o Kosovu očita srpska iluzija.

S druge strane srpska zastupnica koalicije ´Povratak´ u kosovskom parlamentu, Rada Trajković, drži da je srpska inicijativa za povratkoms srpskih snaga u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća Sigurnosti UN-a i da je u tom smislu zahtjev srpskog premijera poptuno opravdan.

Pročitajte više