KOSOVSKA VLADA POČELA POPRAVLJATI OBJEKTE OŠTEĆENE U NASILNIM NEREDIMA

Kosovska vlada započela je u subotu obnavljati objekte oštećene u posljednjim nasilnim nemirima u toj pokrajini u kojima je prošloga tjedna ubijeno više od dvadeset ljudi, a gotovo 600 je ranjeno.

Obnova razorenih objekata počela je bloku stanova srpske zajednice, u naselju "Ulpiana" u Prištini, koji je spaljen i oštećen u noći od 17. ožujka. Kompleks stanova je izgrađen devedesetih godina, kao dio programa vlade iz Beograda za smještaj raseljenih Srba iz Hrvatske.

Pozdravljajući početak radova na obnovi srpskih stanova kosovski premijer Bajram Rexhepi je razaranje ovih stanova nazvao vandalizmom.

Rexhepi je kazao da će popravak tog bloka stanova stajati 75 tisuća eura i dodao da će radovi završiti za 10 dana.

Kosovska vlada je ovih dana donijela odluku o stvaranju posebnog fonda od 5 milijuna eura za obnovu objekata oštećenih u prošlotjednim nemirima. Osnovana je i posebna radna skupina, koju vodi ministar kulture, omladine i sporta Behxhet Bajshori, za koordinaciju obnove oštećenih objekata.

Brajshori je kontaktirao UNESC-o i Vijeće Europe te se očekuje skori dolazak stručnjaka tih organizacija na Kosovo, kako bi procijenili štete nastale na spomenicima kulture, posebno manastirima i crkvama.

(Hina) xbb ysd

Pročitajte više