Kosovski Srbi protiv neovisnosti Kosova

Nekoliko tisuća Srba iz kosovskog Pomoravlja okupilo se u Ranilugu kod Gnjilana, u istočnom dijelu Kosova, da bi izrazilo potporu srpskim predstavnicima na pregovorima o statusu Kosova, koji su počeli u Beču i od pregovarača zatražili da "ustraju u obrani Srbije i njezina teritorijalnog integriteta".

"Ukoliko Kosovo dobije neovisnost, na ovim prostorima neće ostati ni jedan Srbin. Naše izaslanstvo u pregovorima o statusu Kosova mora to imati na umu", izjavio je jedan od organizatora skupa Živorad Tomić, javljaju srpski izvori.

Sudionici skupa zahtijevaju da se Srbima na Kosovu osigura sloboda kretanja i da srpska manjina dobije političku neovisnost o Prištini u istoj mjeri u kojoj će Priština biti neovisna o Beogradu.

Srpski mediji navode da u četiri općine u kosovskom Pomoravlju - Gnjilanu, Kamenici, Vitini i Novom Brdu, živi gotovo 30.000 Srba.

Predstavnici Albanaca s juga Srbije izjavili su pak u Prištini da od Beograda zahtijevaju poštivanje prava manjina na istoj razini koja se zahtijeva za kosovske Srbe.

Predsjednici općina Preševo i Bujanovac na jugu Srbije, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, razgovarali su u ponedjeljak u Prištini s predsjednikom Reformističke stranke- ORA Vetonom Surroijem o reformi lokalne uprave.

"Srbijanska vlada treba ostvariti iste standarde kao i kosovska vlada u odnosu prema manjinama u sklopu procesa reforme lokalne uprave", rekao je Arifi.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više