Kosovsko izaslanstvo u Beču bez političkog konsenzusa

KOSOVSKO će izaslanstvo sudjelovati na prvim službenim razgovorima Prištine i Beograda koji će se u utorak održati u Beču, ali Kosovari će na pregovore otići bez postignutog političkog konsenzusa, a vjerojatno i bez predsjednika kosovske vlade Bajrama Rexhepia.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i predsjednik parlamenta Nexhat Daci, pripadnici vodeće albanske kosovske političke stranke Demokratskoga saveza Kosova, već su potvrdili svoj odlazak u Beč. Demokratski savez Kosova već se odavno zalaže za konstruktivne razgovore na ravnopravnoj osnovi između Beograda i Prištine. Svoj odlazak u Beč potvrdili su i ministrica zdravstva Resmije Mumxhiu, iz redova nesrpskih manjina, te međuministarski koordinator za povratak raseljenih iz srpske zajednice Kosova, Milorad Todorević. Srpska zajednica na Kosovu objavila je da podržava održavanje razgovora o praktičnim pitanjima između Prištine i Beograda.

Demokratska partija Kosova objavila je u subotu kasno navečer, nakon poduže sjednice svog upravnog odbora, da podržava sastanak u Beču, ali nije objavila hoće li u Beč poslati svog predstavnika. Kosovski premijer Bajram Rexhepi, koji je iz redova Demokratske partije Kosova, u subotu je kasno navečer izjavio da neće otići u Beč. Rexhepi je svoj odlazak u Beču već u više navrata uvjetovao donošenjem političke odluke kosovskog parlamenta, što je parlament dva puta odbio, ističući da kosovska vlada ima ovlasti za pregovore te da parlament može samo ratificirati eventualne sporazume Prištine i Beograda.

Treći albanski čelnik na Kosovu i čelnik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj odlučan je u stajalištu da ne ide u Beč, ističući da će ti razgovori u aktualnim okolnostima biti štetni za Kosovo.

Većina manjih albanskih političkih stranaka na Kosovu, koje su poznate po svojim ekstremnim stajalištima, protivi se predstojećim razgovorima Beograda i Prištine.

Partija za nacionalno jedinstvo (UNIKOMB) u nedjelju je objavila da se odlučno protivi tim razgovorima sve dok Kosovo ne bude neovisna i međunarodno priznata država.

Narodni pokret Kosova, koji ima jednog zastupnika u kosovskom parlamentu a koji je do dolaska međunarodnih snaga na Kosovu djelovao u ilegali, objavio je u nedjelju da je za utorak, kada bi trebali početi pregovori u Beču, zakazao prosvjede u Prištini.

Međunarodna zajednica, prije svega UNMIK, prvim službenim razgovorima Beograda i Prištine daju veliki značaj.

Analitičari na Kosovu smatraju da predstojeći razgovori u Beču ne znače i stvarni početak dijaloga Prištine i Beograda.

(Hina) bb nab

Pročitajte više