Kosti Bulatoviću za nepoštovanje suda četiri mjeseca zatvora, dvije godine uvjetno

HAŠKI sud osudio je u petak kosovskog Srbina Kostu Bulatovića na četiri mjeseca zatvora, dvije godine uvjetno, zbog nepoštivanja suda počinjenog odbijanjem da svjedoči na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću 19. i 20. travnja, kada je Milošević zbog bolesti izbivao iz sudnice.

"Kosta Bulatović osuđen je na četiri mjeseca zatvora. Kazna se suspendira na dvije godine tijekom kojih neće postati izvršna osim ako ne počini prekršaj kažnjiv zatvorom, uključujući uvredu suda", navodi se u današnjoj odluci Raspravnog vijeća III. u čijem su sastavu suci Patrick Robinson (predsjedavajući), O-Gon Kwon i Iain Bonomy, koji je odluci priložio izdvojeno mišljenje.

Iako je sudac Iain Bonomy u Haag stigao s reputacijom strogog suca, koji je u rodnoj Škotskoj i svjedoke znao osuđivati na višegodišnje zatvorske kazne, do njegovog izdvojenog mišljenja nije došlo zbog neslaganja s kaznom vremešnom Bulatoviću (74), već njezinim obrazloženjem, saznaje se u Uredu glasnogovornika ICTY-a.

U obrazloženju presude, među ostalim, navodi se da je Bulatović "svjesno i namjerno" ometao provođenje pravde tako što je "tvrdoglavo" odbijao odgovarati na pitanja čime se hotimice odbio povinovati nalogu sudskog vijeća. Također se ističe da je Bulatović postavljao uvjete pod kojima će svjedočiti, te je time potkopavao i ugrožavao autoritet suda.

U obrazloženju se ističe kako takvo ponašanje normalno zavrijeđuje zatvorsku kaznu, ali se ona zbog vrlo ozbiljnog zdravstvenog stanja optuženog pretvara u uvjetnu.

Bulatović, vođa kosovskih Srba iz 90-ih godina, u petak je 14. travnja počeo svoj iskaz kao svjedok obrane na suđenju Miloševiću. Toga dana Milošević je dovršio njegovo glavno ispitivanje, a na kraju sjednice tužitelj Geoffrey Nice počeo je protuispitivanje.

U nastavku suđenja, u ponedjeljak 19. travnja, Miloševiću zbog bolesti nije dopušten dolazak u sudnicu, a vijeće je donijelo odluku da tužitelj dovrši protuispitivanje Bulatovića, pozivajući se na raniju odluku Žalbenog vijeća da se u slučaju ozbiljne bolesti optuženog proces može nastaviti s time da obranu zastupa od suda nametnuti branitelj Steven Kay.

No, provedbu te odluke svojim je odbijanjem da odgovara na pitanja tužitelja spriječio Bulatović, ponavljajući kako je on u Haag "došao na poziv svog predsjednika Miloševića i bez njega nemože nikome davati nikakve izjave".

Bulatović nije popustio nagovaranju sudaca i prijetnjama da će biti optužen za nepoštivanje suda ni tog ni idućeg dana, pa je suđenje prekinuto. Kada se idućeg tjedna Milošević vratio u sudnicu, Bulatović je 25. travnja normalno dovršio svoj iskaz, ali je 6. svibnja ipak optužen za nepoštivanje suda.

ICTY je za nepoštivanje suda, zbog utjecanja na svjedoke, prošloga tjedna osudio kosovskog Albanca Bequ Beqaja također na četiri mjeseca zatvora, čime se ta kazna uspostvila kao mjerilo kaznene politike ICTY-a u postupcima za nepoštivanje suda. Beqaj je nakon izricanja presude oslobođen jer je prethodno u pritovoru proveo pet mjeseci.

Pročitajte više