Kotor: Don Sbutega kažnjen zbog klevete

DON Branko Sbutega, župnik crkve Svete Eustahije u Dobroti, kažnjen je sa 2,4 tisuće eura zbog klevete, javlja crnogorski tisak prenoseći odluku o kazni koju je u utorak izrekao Osnovni sud u Kotoru na temelju privatne tužbe javnog poduzeća Regionalni vodovod iz Budve i njegova direktora Predraga Bjelobrkovića. Oni su u tužbi naveli da je Sbutega potkraj 2003. godine na deponiju otpada Lovanja iznosio neistine koje mogu štetiti njihovu poslovnom ugledu.

Tužba je zasnovana na izjavama koje je Sbutega dao medijima tijekom višemjesečnih prosvjeda mještana Lovanje protiv izgradnje sanitarnog deponija. Sbutega je tada predvodio prosvjednike, mahom Hrvate, koji su se zbog nesređenih vlasničkih odnosa i radi zaštite okoliša suprotstavili izgradnji deponija za otpad.

Tužitelji su uz ostalo naveli da je Sbutega za Regionalni vodovod rekao da je "lopovska institucija". Župnik je tada dva puta privođen zbog ometanja radova.

Don Branko Sbutega je na sudu kategorički odbacio kvalifikacije za kazneno djelo klevete i rekao da je samo iznosio kritike koje nisu bile lažne.

Sbutega je rekao novinarima da nije iznenađen presudom kotorskog suda i najavio je žalbu.

"Ostajem i dalje pri svojim navodima. Čak danas imam i puno gore mišljenje o svemu tome. Presudu ne doživljavam ni kao pravni ni kao moralni poraz. Kada bi Vrhovni sud Crne Gore potvrdio presudu, onda bih mogao potvrditi nešto što Crnu Goru prati kao dijagnoza - da zapravo sudstva i nemamo. Kotorski sud nije obavio svoj posao, kao što ga nikada nije radio kada je u pitanju bilo koji postupak Katoličke crkve", izjavio je Sbutega podgoričkom dnevniku Vijesti.

Pročitajte više