UHLJEBISTAN

Kovač proziva HDZ zbog uhljebljivanja. Kao lingvist je nadzirao državnu banku

Ilustracija: Index/HPB/FaH

KADA je Miro Kovač, kandidat za novoga Andreja Plenkovića, nedavno izjavio da se članstvo boji masovnije ga podržati na unutarstranačkim dernecima pa objasnio da su siromasi "vezani za radna mjesta koja su možda dobili jer su članovi HDZ-a", progovorio je o sustavu kojim se i osobno okoristio. Možda se čak i prisjetio kako se 2006. godine uvalio u nadzorni odbor državne Hrvatske poštanske banke te tamo bio jedini član bez ikakvih bankarskih referenci.

>> Kako se Miro Kovač uz pomoć državne banke spasio od kredita u švicarcima

Kovač nadzirao HPB u vremenu koje se kasnije našlo u USKOK-ovoj optužnici

Kovač je, kako smo nedavno pisali, od listopada 2006. do lipnja 2009. godine vegetirao u nadzornom odboru HPB-a. Bilo je to doba koje se kasnije našlo u USKOK-ovoj optužnici zbog sumnji da je baš tada HPB bio povezan s Fimi medijom, slavnom HDZ-ovskom peračnicom para, ali Kovaču to, dakako, politički nije smetalo. Članove nadzornih odbora ionako se percipira kao utjecajna bića lišena odgovornosti.

Najpoznatiji potez - riješio svoj kredit

Najpoznatiji Kovačev potez u tom razdoblju uostalom i nije se ticao dobrobiti banke, nego njegove. Kao što smo otkrili, dok je bio član nadzornog odbora uspio je "pretvoriti" svoj stambeni kredit u švicarskim francima, podignut u Privrednoj banci Zagreb u kunski, s kamatom od četiri posto. Bez ikakvih bitnih kvalifikacijama u bankarstvu ili pravu, ali s HDZ-ovom iskaznicom, ishodio je kredit kakav HPB nije nudio na tržištu, ali su na njega pravo imali zaposleni u HPB-u i članovi nadzornog odbora.

Da ste genijalan bankar suprotstavljen, iz bilo kakvog razloga, HDZ-u niste imali šansu konzumirati pogodnost koja je pripala Kovaču, ni krivom, ni upućenom, ali učlanjenom.

Lingvist koji nadzire državnu banku

Kada, dakle, Plenkovićev izazivač na unutarstranačkim izborima govori o strahu HDZ-ovske pješadije za radna mjesta osvojena podobnošću, on izražava razumijevanje za sistem koji je i njemu donio korist. Bez članstva u HDZ-u, s diplomom iz anglistike, magistarskim radom iz engleske i francuske lingvistike i europske politike te doktoratom iz povijesti međunarodnih odnosa teško da bi mu itko povjerio nadzor državne banke.

>> Plenković poručio Kovaču neka pazi što govori članovima stranke

Kovač vrlo dobro zna za što se bori i što bi on nastavio graditi s jednakom predanošću kao i Andrej Plenković: sistem u kojem je stranačka iskaznica zlatna kartica koja osigurava osnovne i dodatne poslove, magično otklanja probleme s neugodnim kreditom, zbrinjava djecu, štiti zaslužnike.

Kovačevu toplu sućut za ustrašene partijske drugove valja čitati i kao izraz razumijevanja za funkcioniranje partijske države. Sigurno je da je neće demontirati kao što to nije učinio ni Plenković.

Pročitajte više