Kradljivac kraljevskih dragulja u Švedskoj osuđen na četiri i pol godine zatvora

Foto: EPA

ŠVEDSKI sud osudio je jednog mladića (22) na 4 i pol godine zatvora jer je u srpnju iz katedrale ukrao nakit koji pripada kraljevskoj obitelji, a nakon toga je pobjegao brodom.

Johan Nicklas Nackstroem (22) je proglašen krivim za krađu dviju zlatnih kruna i jedne zlatne kugle s križem Karla IX. koji je vladao Švedskom i Finskom od 1604. do 1611. godine i njegove supruge kraljice Kristine. Vrijednost ukradenog nakita se procjenjuje na 65 milijuna kruna ili 6,3 milijuna eura.

Tijekom procesa Baeckstroem je priznao krađu nakon što je na draguljima pronađen njegov DNK.

On je također osuđen za pokušaj krađe još tri predmeta "ukupne vrijednosti 26,5 milijuna kruna", koje ne priznaje, precizira sud u presudi.

Švedske krune pronađene u kanti za smeće

Dvojica lopova su 31. srpnja 2018. usred dana ušla u katedralu Straenhnaes, stotinjak kilometara od Stockholma, ukrala te dragulje i pobjegla.

Švedske krune su pronađene početkom veljače u kanti za smeće blizu Stockholma. Jedna kruna je oštećena, precizira sud u presudi.

Još dvojica muškaraca su uhićena, osumnjičena su da su upletena u tu krađu o kojoj se vodi istraga.

Katedrala Straennaes je poznata kao mjesto u kojem počivaju ostaci Karla IX. i njegovih dviju žena princeze Marije i kraljice Kristine.

Tijekom 2013. je kraljevsko znamenje Ivana III. koji je vladao Švedskom u XVI. stoljeću ukradeno iz katedrale Vaesteres i pronađeno nekoliko dana kasnije u vreći za smeće pokraj jedne seoske ceste.

Pročitajte više