Kreće potraga za vanzemaljskom tehnologijom na čudnom objektu koji je ušao u Sunčev sustav

Foto: ESO

PROJEKT Breakthrough Listen danas će početi tražiti moguće znakove vanzemaljske tehnologije na izduženom asteroidu, prvom tijelu za koje znamo da je u Sunčev sustav stiglo iz sustava neke druge zvijezde.

U vezi s njime neobično je više stvari, među kojima se posebno ističu dvije: prva je to što je sasvim sigurno stigao iz međuzvjezdanog prostora, a druga to što mu je dužina čak 10 puta veća od širine tako da nalikuje cigari.


Inicijativa koju podržava milijarder ruskog porijekla Yuri Borisovitch Milner, pokušat će radioteleskopom, u četiri pojasa frekvencija od 1 do 12 GHz, utvrditi stižu li s neobičnog tijela neki radijski signali.

Breakthrough Listen prekjučer je objavio sljedeće priopćenje: "Istraživači koji rade na prijevozu na velike udaljenosti već su ranije utvrdili da bi oblik igle ili cigare mogao biti najvjerojatniji za međuzvjezdane letjelice jer on minimalizira trenje i oštećenja koja mogu uzrokovati međuzvjezdani plinovi i prašina.“

Milner je veliku medijsku pozornost stekao prije par godina kada je objavio da će sa Stephenom Hawkingom i Markom Zuckerbergom poslati cijelu flotu minijaturnih robota pogonjenih svjetlosnim jedrima i laserima kako bi u sustavu nama najbliže zvijezde Alpha Centauri za jednog životnog vijeka utvrdili ima li ondje života.


Glasnik iz daleka

Objekt, o kojem smo na Indexu pisali u više navrata, nazvan Oumuamua, što na havajskom znači ''glasnik iz daleka'', nedvojbeno je stigao iz međuzvjezdanog prostora.

Prvi ga je otkrio teleskop Pan-STARRS 1 na Mauiju, na Havajima 19. listopada. U početku je izgledao kao još jedan od kometa, odnosno asteroida kakvih u Sunčevom sustavu ima tisuće. Međutim, kada su stručnjaci par dana kasnije uspjeli precizno izračunati njegovu putanju, pokazalo se da je ona hiperbolična, odnosno da nije eliptična niti kružna kakve su putanje svih tijela koja potječu iz Sunčeva sustava. Bio je to jasan pokazatelj da je Oumuamua došao iz međuzvjezdanog prostora, odnosno iz nekog drugog zvjezdanog sustava.

Promatranja Vrlo velikim teleskopom Europske južne promatračnice (ESO) kao i teleskopima drugih opservatorija širom svijeta, pokazala su da je putovao milijunima godina prije nego što je došao u Sunčev sustav.

Oblik nalik na svemirski brod

Podrobna promatranja njegova sjaja koji intenzitetom varira 10 naprama 1, pokazala su da je dug oko 400 metara, a širok samo 40-ak. Izdužena tijela nisu neuobičajena u Sunčevu sustavu; ona se uglavnom sastoje od dvaju objekata povezanih gravitacijom. Međutim, najveći ranije zabilježen omjer bio je 7 naprama 1. Osim toga, Oumuamua se toliko brzo okreće da bi se očekivalo da se raspadne da je uistinu sastavljen od dva tijela - oko svoje osi okrene se u 7,3 sata.

Prije nego što mu je Međunarodna astronomska unija nadjenula ime, neki astronomi predlagali su da se nazove Rama po vanzemaljskom svemirskom brodu iz SF romana Artura Clarka ''Randevu s Ramom'', čija je unutrašnjost imala izdužen, cjevast oblik.
 
Nade i dvojbe

U novom projektu sudjelovat će i Andrew Siemion, direktor  SETI (Institut za traganje za vanzemaljskom inteligencijom) Research Centera u Berkeleyu koji smatra da je pojava međuzvjezdanog tijela jedinstvena prilika za istraživanje.

„Oumuamuina prisutnost u Sunčevu sustavu pruža priliku za Breakthrough Listen da dostigne neviđene razine osjetljivosti na moguće prijenose umjetnih signala i demonstrira našu sposobnost za praćenje obližnjih tijela koja se brzo kreću“, rekao je Siemion.

No treba naglasiti da većina znanstvenika ipak vjeruje da je Glasnik iz daleka prirodni objekt. Prije svega, promatranja pokazuju da je on najvjerojatnije kompaktnog, stjenovitog sastava s visokim udjelom metala. Njegova crvenkasta boja ukazuje da bi na njemu moglo biti organskih tvari uobičajenih za komete. One su vjerojatno pocrvenjele tijekom dugotrajne izloženosti kozmičkim zračenjima.

Ipak, svi - i entuzijasti i skeptici - slažu se da jedinstvenu priliku za slušanje nikako ne bi trebalo propustiti. Ako i ne otkriju vanzemaljske signale, znanstvenici bi mogli pronaći neke druge zanimljive podatke, primjerice o količinama vode na asteroidu.

 

Pročitajte više