Krešimir Bubalo novi osječko-baranjski župan

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici osječkobaranjske Županijske skupštine za novoga župana većinom glasova je izabran kandidat HDZa Krešimir Bubalo (r.1973.), ekonomist iz Osijeka, trenutačno na dužnosti voditelja podružnice Slavonske banke u Vukovaru, a za predsjednika Županijske skupštine izabran je Branimir Glavaš (HDZ).

Osim vijećnika HDZ-a, Bubalov izbor poduprli su vijećnici HSS-a, HSU-a i SDSS-a.

U obraćanju Skupštini, Bubalo je kazao kako će se nova vlast, u mandatu koji joj predstoji do redovnih lokalnih izbora iduće godine, zauzimati za realizaciju nekoliko važnih projekata poput izgradnje zapadne osječke obilaznice i sustava navodnjavanja, razvoja malog i srednjeg poduzetništva i osnivanja gospodarskih zona.

Za zamjenike župana većinom glasova su izabrani dr. Dinko Burić (HDZ) i Mile Horvat (SDSS).

Za potpredsjednike Županijske skupštine izabrani su Damir Rešetar (HSP) i Miroslav Pavlinić (SDP), protiv kojega je jedino glasovao njegov stranački kolega i bivši župan Zdravko Bosančić.

Tijekom rasprave vijećnici HSP-a tražili su, s obzirom na nepostojanje službenih koalicija za formiranje vlasti, da se točno utvrdi tko pripada skupštinskoj većini, a tko manjini, smatrajući da je glasovanje za vlast, u slučaju nepostojanja koalicije, politička trgovina.

Vijećnik HSP-a Vlado Jukić prigovorio je predstavnicima SDSS-a što se u predlaganju kandidature svoga člana za dožupana pozivaju na Pismo namjere Vlade RH iz 1997. godine i na Erdutski sporazum, koji jamči srpskoj manjini pravo na jednog dožupana. Jukić drži da ti dokumenti više nisu relevantni za ostvarivanje prava zastupljenosti nacionalnih manjina te da se kandidatura treba temeljiti na izbornom rezultatu.

Dožupan Horvat odgovorio je da je Erdutski sporazum prestao egzistirati dovršetkom procesa mirne reintegracije, a da je Pismo namjere dokument trajnog karaktera, te da je SDSS svoje pravo na kandidaturu dožupana ostvario i putem izbornih rezultata.

Nakon konstituirajuće sjednice Županisjke skupštine, čiji je dnevni red bio dopunjen izborom župana i dožupana, održana je nova sjednica Skupštine na kojoj je izabrano i 8 članova Poglavarstva, a još dva će biti izabrana naknadno.

Vlada RH raspustila je osječko-baranjsku Županijsku skupštinu u studenom prošle godine nakon što se nije sastala dulje od tri mjeseca, te imenovala povjerenicu Jadranku Nikolov i raspisala prijevremene županijske izbore, koji su održani 18. siječnja ove godine. Od 48 vijećnika u novome sazivu Županijske skupštine HDZ ima 21 vijećnika, HSP 8, koalicija SDP-HNS-LIBRA-SBHS 6 vijećnika, HSU 4, a HSS, LS I SDSS po tri vijećnika.

(Hina) xiv yjn

Pročitajte više