Kriza se osjeća sve više : Ponuda poslova u Hrvatskoj pala za katastrofalnih 40 posto

U HRVATSKOJ poslodavci pod utjecajem krize sve manje traže nove radnike, a neki podaci pokazuju kako se u prvih šest mjeseci potražnja za njima smanjila za 40 posto.

To istraživanje portala MojPosao pokazalo je kako se prvo povećanje stope nezaposlenosti od 2002. godine odrazilo i na ponudu poslova u svim granama gospodarstva i to u podjednakom broju.

> Kriza neke ne zahvaća: I u ovim teškim vremenima poslovni ljudi časte se luksuzom

Kao najtraženija zanimanja spominju se ono prodavača, konobara i komercijalista. Najveća potražnja za poslovima je u trgovini, turizmu i ekonomiji dok se najmanje traže radnici u prometu i dizajnu. U prvoj polovici 2009. godine čak 73 posto poslodavaca tražilo je radnike za stalno zaposlenja dok ih je 34 posto potraživalo radnu snagu za honoraran rad. Poslodavci su za šest posto manje tražili stalno zaposlene radnike u odnosu na prvih šest mjeseci 2008. godine.

Posloprimci su uglavnom zainteresirani za onu najsigurniju opciju što je stalan posao dok bi treća željela i honoraran rad. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa zaposlenosti za svibanj bila je 14,4 posto što je povećanje za 2,8 posto u odnosu na travanj. To povećanje u odnosu na svibanj prošle godine je čak 10,1 posto što može biti pokazatelj jake krize koja je zahvatila hrvatsko gospodarstvo.

Pročitajte više