krnjak - terenski tečaj za instruktore hv-a

Domaći i strani časnici, polaznici Središta za međunarodne vojne operacije Rakitje, prisustvovali su danas terenskom tečaju za instruktore Hrvatske vojske, koja se provodi na vojnom poligonu Korana kod Krnjaka.

Pripadnici prve satnije 1. gardijske brigade, koja je već istrenirana za međunarodne vojne operacije, polaznicima su simulirali moguće situacije neprijateljskog djelovanja, a oni su te zadaće rješavali pred promatračima - 22 strana i 10 domaćih časnika.

Carolyn Brand iz UN-ova odjela mirovinih snaga iz New Yorka objasnila je na poligonu Korana da se međunarodni tečajevi za mirovne snage UN-a odvijaju po cijelom svijetu i da je njihova razina standardizirana.

"Važan nam je tečaj u Hrvatskoj gdje se trenutačno obučavaju časnici 18 narodnosti. Razina organizacije i gostoprimstvo su iznimni, zato je tečaj vrlo uspješan", rekla je kapetanica bojnog broda Carolyn Brand. Zahvalila je domaćinu, zapovjedniku Središta za međunarodne vojne operacije Ivanu Benetu. On je podsjetio kako Hrvatska ima četiri misije promatrača pod okriljem UN-a (Sierra Leone, Zapadna Sahara, Eritreja - Etiopija i Kašmir - Indija - Pakistan), te jedan vod vojne policije u Afganistanu.

Pročitajte više