Kronične glavobolje kod muškaraca mogu biti znak rizika za kap

MUŠKARCI koji pate od kroničnih glavobolja možda imaju povećan rizik za moždanu kap, objavili su finski znanstvenici koji tvrde da su kronične glavobolje pokazatelj skrivenog procesa koja vodi prema kapi.

Dr. Pekka Jousilahti sa sveučilišta Helsinki ispitivao je više od 35.000 Finaca i Finkinja tijekom 23 godine i usporedio podatke o glavoboljama zabilježenim na početku istraživanja s podacima o moždanoj kapi.

Nakon godinu dana znanstvenici su otkrili da su muškarci s kroničnim glavoboljama, odnosno oni koji su prijavili česte glavobolje, imali četiri do pet puta povećan rizik za moždanu kap od muškaraca koji nisu patili od glavobolja.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, povezanost rizika za moždanu kap i glavobolje postajala je sve manja. Nakon pet godina istraživanja, muškarci s kroničnim glavoboljama imali su dva puta veći rizik za moždanu kap.

Žene su prijavile gotovo dvaput više kroničnih glavobolja od muškaraca - 17 posto prema 9 posto, ali je primijećena neznatna povezanost glavobolja i rizika za moždanu kap.

Znanstvenici kažu da bi povezanost kroničnih glavobolja i moždane kapi kod muškaraca mogla djelomično biti povezana s vaskularnim oštećenjem uzrokovanim arterijskim bolestima. Uz povećanje rizika za moždanu kap, bolesne i upaljene arterije mogu iritirati osjetljive živce i tako uzrokovati glavobolju.

U istraživanju, međutim, nisu uzeti u obzir podaci o migreni nego samo o nespecificiranim simptomima glavobolje. Prijašnja istraživanja povezala su migrene s rizikom za moždanu kap.

No, rezultati finskog istraživanja potvrđuju rezultate studije provedene u SAD-u, izjavio je dr. Marc Fisher s Medicinskog fakulteta sveučilišta Massachusetts.

"Ta istraživanja pokazuju intrigantnu vjerojatnost da su glavobolje općenito povezane s povećanim rizikom za moždanu kap", dodao je. "I dalje je upitno objašnjenje povećanog rizika."

Fisher navodi da je "najvjerojatnije objašnjenje" to da kronične glavobolje i moždana kap imaju isti skriveni proces obolijevanja. Međutim, moraju se ispitati i druge mogućnosti, i to u studijama koje će "pažljivo ispitati vrste glavobolja od kojih pate pacijenti, druge bolesti te lijekove koje uzimaju".

Pročitajte više