Krunislavu Olujiću nakon šest godina odbijena ustavna tužba

USTAVNI sud odbio je tužbu Krunislava Olujića na odluku Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je 1998. razriješen dužnosti suca i predsjednika Vrhovnog suda, a Olujić je odmah najavio da će zadovoljštinu tražiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Vijeće Ustavnog suda za odlučivanje o ustavnim tužbama odluku je donijelo jučer, a ona je danas objavljena na web stranicama tog suda.

DSV je, na zahtjev Vlade, Olujića razriješio u listopadu 1998. jer je kao predsjednik Vrhovnog suda održavao vezu s dvojicom višestrukih počinitelja kaznenih djela i tako "počinio teško disciplinsko djelo, nanošenje štete ugledu Suda ili sudačke dužnosti". Olujić je potom tadašnjem Županijskom domu Sabora podnio Zahtjev za zaštitu protiv odluke DSV, no Sabor je odluku DSV-a potvrdio, pa je Olujić podnio i ustavnu tužbu.

Šesteročlano Vijeće Ustavnog suda jednoglasno je utvrdio da njegova tužba nije osnovana.

"Odluka Ustavnog suda na koju sam čekao punih šest godina nije neočekivana, no ipak ću zadovoljštinu tražiti u Strasbourgu", izjavio je Olujić Hini. Ocijenio je kako se Ustavni sud rukovodio isključivo političkim, a ne pravnim razlozima te i dalje tvrdi da mu je DSV sustavno kršio ustavno pravo na pravično suđenje, zbog čega je i podnio ustavnu tužbu.

On je od Ustavnog suda tražio ukidanje odluke DSV-a o razriješenju i ponavljanje postupka pred tim tijelom, smatrajući da mu je, zbog povrede prava na javnost disciplinskog postupka, nepristrano suđenje i prava na obranu, povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Vijeće Ustavnog suda zaključilo je da je odluka DSV-a o provođenju postupka bez prisustva javnosti bila zakonita.

Olujićevu sumnju u nepristranost tadašnjeg predsjednika DSV-a Ante Potrebice i još dvojice članova tog tijela, Vladimira Marića i Marijana Hranjskog, zbog njihovih istupa u medijima, ustavni suci su ocijenili neosnovanom, zaključivši kako nije postojao niti jedan zakonski razlog za izuzećem članova DSV-a.

Olujić se žalio i da mu je bilo povrijeđeno pravo na obranu jer u postupka pred DSV-om nije izveden niti jedan dokaz koji su predložili on i njegov branitelj. Ustavni suci su zaključili da je DSV proveo iscrpan dokazni postupak i obrazložio zašto je odbio Olujićeve dokazne prijedloge.

Utvrdivši kako je Olujić na raspolaganju imao sva zakonom dopuštena pravna sredstva za zaštitu svojih prava te da su osporene odluke donesene po zakonu i valjano obrazložene, Ustavni sud je zaključio da tim odlukama Olujiću nije povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje.

Pročitajte više