Krvavo gušenje sirijskih prosvjeda: Tenkovi ulaze u Deru, vojska "puca na sve strane"

SIRIJSKA vojska pojačana tenkovima ušla je u južni grad Deru, pokazuje najnovija amaterska snimka iz Sirije.

Jedan od aktivista je za BBC rekao da snage sigurnosti u tome gradu "pucaju na sve strane" te da je poginulo najmanje petero ljudi. Svjedoci tvrde da vojska puca i u predgrađu Damaska.

AFP citira aktivista koji je rekao daje oko 3.000 pripadnika Asadovih snaga sigurnosti danas ušlo u Deru te da se na krovovima mogu vidjeti snajperisti. Isključena je struja, a telefonska komunikacija je također onemogućena.

Ugledni sirijski promicatelj ljudskih prava rekao je da je predsjednik Bašar al-Asad započeo "barbarski rat" s prosvjednicima. Jučer je u Siriji ubijeno najmanje 13 ljudi u sjevernoistočnom gradu Jabli, a deseci prosvjednika ubijeni su tijekom prosvjeda u petak.

Novinarima zabranjen ulaz u zemlju

U petak su se održali masovni prosvjedi, a na brojnim transparentima se pozivalo da na miran i dostojanstven prosvjed. Iako većina aktivista javlja da je vojska prva otvorila vatru, neki mediji izvještavaju i da je među prosvjednicima bio manji dio koji je bio naoružan i izazivao probleme.

Prosvjednici se nakon tog krvavog petka okupljaju kako bi sahranili žrtve, a sahrane se često pretvore u prave pokolje. Stranim novinarima nije dopušten ulazak u zemlju pa se izvještavanja o stanju u Siriji uglavnom oslanjaju na javljanja tamošnjih aktivista.

Prosvjedi kojima su građani tražili reforme i ukidanje višegodišnjeg izvanrednog stanja počeli su u ožujku upravo u gradu Deri. Zaoštravanjem sukoba prosvjednici se više ne žele zadovoljiti samo reformama, već traže odstupanje autoritativnog predsjednika.

Pročitajte više