Krvoproliće u Libiji: Prosvjednici na društvenim mrežama pišu o čak 50 žrtava!

U PROSVJEDIMA koji su se proširili Libijom poginulo je najmanje 20 ljudi. Prosvjednici na društvenim mrežama spominju brojku od čak 50 žrtava.

Reuters izvještava da su tisuće prosvjednika u petak ujutro nahrupile na ulice istočnog grada Benghazija te se žestoko sukobile sa snagama sigurnosti. U sukobu je najvjerojatnije poginulo najmanje 20 ljudi.

Radio BBC citira svjedoka koji je rekao da su snage sigurnosti Moamera Gadafija pucale na prosvjednike. Liječnici tvrde da su prebrojali deset tijela ubijenih ljudi.

U gradiću Al Baydi, gdje je dosad ubijeno petero ljudi, prosvjednici na ulice iznose šatore kako bi kampirali na ulicama. Sahrane ubijenih prosvjednika trebale bi se održati tijekom današnjeg dana, a strani analitičari ocjenjuju da bi mogle prerasti u nove prosvjede protiv 42-godišnje Gadafijeve željezne vladavine.

Komunikacija i izvještavanje o žrtvama preko društvenih mreža

Ovoga tjedna se prosvjedovalo u nekoliko libijskih gradova, a povod im je bio zatvaranje Fathija Terbila, predstavnika obitelji više od 1.000 ubijenih zatvorenika u libijskom zatvoru Abu Salim u glavnom gradu Tripoliju 1996. godine. Terbil je navodno naknadno pušten iz zatvora.

Stroga kontrola medija i komunikacijskih veza u Libiji značajno otežavaju izvještavanje i protok informacija o razmjerima nasilja, ali na društvenim mrežama se danas moglo pročitati da je ubijeno ukupno pedesetak ljudi!

Politički analitičari smatraju da bi libijsko bogatstvo naftom vlasti pruža mogućnost da riješi socijalne probleme i spriječi rasplet situacije poput onih u Egiptu i Tunisu. Međutim, Gadafijevi protivnici traže političke slobode, poštivanje ljudskih prava i kraj korupcije. Istovremeno, Gadafi tvrdi da si Libijci uživaju u istinskoj demokraciji.

U petak su se na ulicama mogli vidjeti i okupljene pristaše sadašnje vlasti, a državna televizija je, očekivano, prikazala samo njih, dok se prosvjedi protiv Gadafija uopće nisu spomenuli. Strane agencije također uglavnom raspolažu tek fotografijama Gadafijevih pristaša.

Premda su prodemokratski prosvjedi zahvatili više arapskih zemalja, ovotjedni nemiri su prvi znak otpora prema vlasti u Libiji, zemlji u kojoj najdugovječniji čelnik neke arapske zemlje ne tolerira kritičare i neistomišljenike.

Pročitajte više