Kuba i Vatikan vole se javno: Papina misa na Trgu revolucije i dva sastanka s Raulom Castrom



VATIKAN je danas objavio detalje posjete Kubi pape Benedikta XVI, koji bi trebao posjetiti ovu komunističku zemlju od 26. do 28. ožujka ove godine. Prema protokolu Papu će u zračnoj luci Santiago de Cuba dočekati kubanski predsjednik Raul Castro i predsjednik Kubanske biskupske konferencije nadbiskup Dionisio Garcia. Na Trgu Antonio Maceo slavit će se misa na otvorenom, a papa Benedikt XVI. sljedećeg će dana otići u Havanu, gdje ga u zračnoj luci "Jose Marti" očekuje kardinal Jaime Ortega.

Misa na Trgu revolucije

"Tijekom posjeta kubanskom glavnom gradu Papa će se u nuncijaturi sastati s predsjednikom Raulom Castrom. Pohod Kubi završava velikom misom na Trgu revolucije u Havani", navodi se o obavijesti.


Podsjetimo, ovo je drugi posjet Pape Kubi s obzirom da je Ivan Pavao II. bio u siječnju 1998. godine. Zanimljivo je kako je javnost na Kubi bila pomalo rezervirana i zbunjena, kao i državna vlast, no i Castro i papa Ivan Pavao II. bili su oduševljeni jedan drugim. Papu je tada impresioniralo što je Castro pročitao Papine enciklike, njegove najvažnije govore, pa čak i neke njegove pjesme. Ivan Pavao tada se povjerio svojim najbližim suradnicima i rekao kako se ni jedan državnik nije tako temeljito i dobro pripremio za susret s njim kao tada Castro.

Ivan Pavao II. i Fidel Castro impresionirani  jedan drugim

Tijekom svog posjeta Ivan Pavao II. pozvao je režim na Kubi  da se otvori, no istodobno je kritizirao Amerikance zbog embarga nametnutog toj državi.

Podsjetimo, kako će ove godine, neposredno prije dolaska Benedikta XVI, Kuba osloboditi 2.900 zatvorenika iz humanitarnih razloga.

"Uzeo sam u obzir Papin posjet, ali i zahtjeve najviših službenika Katoličke crkve i članova obitelji zatvorenih ljudi", rekao je Raul Castro objašnjavajući odluku o puštanju na slobodu gotovo 3 tisuće ljudi. Tada je naglasio da revolucija tako pokazuje "velikodušnost i snagu".

Pročitajte više