Kuba želi otplatiti stari dug Češkoj - u rumu

Foto: 123rf

KUBA koja nema baš mnogo novca ponudila je otplatiti svoj stari dug Češkoj u raznim dobrima koje posjeduje, a jedna od njih je ni više ni manje nego rum. Vijest je potvrdilo češko ministarstvo financija, javlja The Guardian.

„Kubanska partija kao moguće rješenje dostavila je popis robe uključujući nekoliko marki ruma.“ rekao je ministar financija u petak.

Češki mediji procjenjuju kubanski dug na oko 270 milijuna dolara, no ministarstvo tvrdi da se konačan iznos još uvijek ne može izračunati jer su razgovori o vraćanju duga započeli tek prošle godine.

Dug je u velikoj mjeri naslijeđe poslova između Kube i Čehoslovačke.

Prema češkim medijima, zamjenica ministra financija Lenka Dupakova kaže kako je kubanska otplata duga rumom zanimljiva opcija. „Ovo su relativno nepoznate marke što može biti dobra stvar, no morali bi ih oglašavati i lansirati na tržište",  nadodala je.

Češka je zemlja s najvišom potrošnjom piva po stanovniku u svijetu. 2015. godine u nju je uvezeno oko 892 tone kubanskog ruma vrijednog oko 2 milijuna dolara. Ako se dug otplati u rumu, Česi će ga imati dovoljno za idućih 130 godina. No ministarstvo je protiv takvog rješenja i tvrdi: „Češka strana vjeruje kako bi bar dio duga trebao biti isplaćen u novcu“.
 

Pročitajte više