Kubanski disident Guillermo Farinas prekinuo štrajk glađu

Screenshot: YouTube

GUILLERMO FARINAS, istaknuti kubanski disident, prekinuo je u ponedjeljak štrajk glađu počet prije 54 dana, rekao je njegov suradnik, dodajući da je odluku donio nakon intervencije Europskog parlamenta.

Pedesetčetverogodišnji aktivist, dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta za 2010. prestao je uzimati hranu i piće 20. srpnja u svom domu u Santa Clari (280 km istočno od Havane) ne bi li vladu Raula Castra nagnao da prekine "premlaćivanje i mučenje" predstavnika oporbe.

"Nastavit ću sve dok ne dobijem što sam tražio ili ne umrem", izjavio je u kolovozu za AFP.

Prošlog tjedna je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao da je "zabrinut" za zdravstveno stanje disidenta koji je od početka štrajka bio pet puta hospitaliziran i u pismu, koje je objavio Kubanski opservatorij za ljudska prava, zatražio je od njega da prekine štrajk glađu.

"Držimo to pobjedom nakon štrajka glađu"

"Postigli smo da Europski parlament prouči mogućnost da u ugovor (o političkom dijalogu koji su u ožujku potpisali Kuba i EU) unese klauzulu u vezi s prekidom represije nad oporbom", rekao je za AFP Jorge Luis Artiles, glasnogovornik "Coca" Farinasa.

"Držimo to pobjedom nakon štrajka glađu", dodao je, rekavši da je disident u ponedjeljak počeo normalno jesti i piti.

Europsko izaslanstvo u Havani nije pak moglo potvrditi da je Europski parlament preuzeo bilo kakvu obvezu prema disidentu radi izmjene nedavnog ugovora potpisanog s Kubom.

"Nismo primili nikakvu informaciju o tome i zasad ništa ne možemo potvrditi", rekao je za AFP Alain Bothorel, voditelj političke sekcije izaslanstva.

Kubanska vlada, koja ne priznaje legalnu oporbu, nije se očitovala o ovom štrajku glađu,  prešućenom i u mjesnom tisku koji kontrolira država.

Pročitajte više