Kubanski dječak zahvalio američkom narodu na pomoći

KUBANSKI dječak Elian Gonzalez, koji je nakon sedmomjesečnog obiteljskog spora nad skrbništvom prije pet godina vraćen na Kubu, zahvalio se američkom narodu na podršci da se vrati u svoju rodnu zemlju i bude slobodan.

U svojem prvom javnom obraćanju, sada jedanaestogodišnji Gonzalez, prvo se zahvalio kubanskom predsjedniku Fidelu Castru, koji je predvodio večernji skup na kojem se okupilo na tisuće školaraca u povodu pete obljetnice rješavanja spora nad skrbništvom tada šestogodišnjeg dječaka.

Elian se našao u središtu političkog natezanja između SAD i Kube, te američkih vlasti i kubanske izbjegličke zajednice u Miamiju, nakon što je u studenome 1999. spašen iz valova Atlantika gdje je doživio brodolom sa svojom majkom.

Američka služba za useljeništvo (INS) zaključila je da nema temelja odobriti azil Elianu. Istodobno iz Havane se javio dječakov otac sa željom da preuzme skrb o sinu.

Dječak je bio privremeno zbrinut kod svojih daljih rođaka u Miamiju koji su na svaki način pokušali ishoditi njegov ostanak u SAD.

Njihova nastojanja da dobiju starateljstvo nad Elianom i na kraju da protivno očevoj želji izbore za šestogodišnjaka pravo da samostalno zatraži azil, konačno su propala kad je Vrhovni sud SAD odbio razmatrati njihove žalbe.

Prethodno su sudovi u Miamiju i Atlanti također odbacili njihove zahtjeve.

Američke vlasti morale su u jednom trenutku silom oduzeti dječaka obitelji njegova rođaka Lazara Gonzaleza u Miamiju i omogućiti mu da živi s ocem koji je doputovao u Washington.

Pročitajte više