Kubin Sindikat obrazovanja EU 21 podupire štrajk profesora

Sindikat obrazovanja EU 21 danas je podupro štrajk srednjoškolskih profesora, koji je za sutra najavio Neovisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ). L

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba navodi se, uz ostalo, kako je "štrajk sredstvo pritiska na državu - poslodavca kojim se žele urediti kolektivni radni odnosi u srednjem školstvu i potpisati kolektivni ugovor".

Također se podsjeća kako su "glavne značajke najavljena štrajka i okružja u kojem će se provoditi nesolidarno istupanje čelnika ostalih školskih sindikata (osobito 'Preporoda' i Sindikata hrvatskih učitelja), vrijeme održavanja (polaganje mature i kraj školske godine) i gospodarski položaj Hrvatske".

Sindikat obrazovanja EU 21 u priopćenju napominje kako je "izabrano vrijeme za štrajk vrlo osjetljivo za učenike završnih razreda srednjih škola", no da je "upravo to i osnovni cilj pritiska kojim se vode čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama" u organiziranju štrajka.

Za sutra najavljenu štrajku srednjoškolskih profesora, u organizaciji NSZSŠ-a, danas se oštro usprotivilo Nacionalno vijeće učenika RH, koje zastupa i promiče interese 600.000 učenika u hrvatskim osnovnim i srednjim školama.

Vijeće naglašava kako bi štrajk zaposlenih u srednjim školama nepovoljno utjecao na uspjeh učenika u 10-ak završnih dana školske godine. Napominje i da učenici poštuju prava drugih (profesora), ali jednako tako upozoravaju na poštivanje vlastitih prava", a to je "pravo učenika na odgoj i obrazovanje" te da "u planiranu roku završe svoje školovanje".

(Hina) xsp/pp ysp

Pročitajte više