Kuna naglo oslabila

U SAMO deset dana kuna je u odnosu na euro znatno oslabila. Još 20. rujna 100 eura prema srednjem tečaju HNB-a vrijedilo je 737,1 kunu, a danas se za 100 eura može dobiti 756,3 kuna, što je za oko 20 kuna više. 

Kakav je tempo slabljenja kune najbolje se vidi usporedbom jučerašnjeg i današnjeg srednjeg tečaja HNB-a. Za 1 euro jučer se moglo dobiti 7,547 kuna, dok danas jedan euro vrijedi 7,563 (prodajni 7,586), piše Novi list. 

Slabljenje kune posebno će osjetiti građani koji otplaćuju kredite s valutnom klauzulom. Usporedbe radi, ukoliko mjesečna rata kredita iznosi 500 eura, dužnik će u odnosu na prošli mjesec morati platiti 100 kuna više. Pad kune pak pogoduje izvoznicima.

Ako kuna nastavi slabiti ovim tempom, Hrvatska narodna banka bit će prisiljena intervenirati, poručio je direktor Direkcije za istraživanja u HNB-u Evan Kraft. Uobičajeno je da HNB intervenira povlačenjem kuna iz opticaja kada se prijeđe "psihološka granica" od 7,70 kuna za euro.

Analitičari Raiffeisen banke prognoziraju da tečaj do kraja godine neće prijeći 7,60 kuna za euro. Hrvoje Dolenec objašnjava kako je do slabljenja kune došlo nakon izdanja nove tranše obveznica Republike Hrvatske. Uobičajeno je da se banke prije svakog novog državnog izdanja pripreme skupljanjem kuna, što uvelike poveća potražnju za domaćom valutom.

Analitičar Raiffeisen banke predviđa da će se slabljenje kune ponovo osjetiti krajem godine, kada će doći do novog izdanja državnih obveznica i veće potražnje za kunama zbog novogodišnjih blagdana.

Pročitajte više