Kuščević o pomoći huliganu iz Torcide: Naravno da pomažem

Foto: Patrik Maček/Pixsell

MINISTAR uprave Lovro Kuščević i hrvatska diplomacija pomogli su u kolovozu prošle godine dvadesetdvogodišnjem Pučišćaninu Viliju M. da se javi obitelji iz pritvora u Srbiji, gdje je dospio kao pripadnik skupine torcidaša koja je na benzinskoj pumpi u Vrčinu pored Beograda krala i ispisivala ustaške grafite. 

Istom onom Viliju M. kojeg policija sada sumnjiči za brutalni napad na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru na Braču.

Informaciju o Kuščevićevoj pomoći Viliju M. nam je potvrdio Marino Kaštelan, HDZ-ovac i pučiški načelnik, koji tvrdi da do razgovora s nama nije znao da je Vili M. sada pritvoren i zbog nedavnog napada na sezonske radnike srpske nacionalnosti u Supetru.

"Je, je, preko veleposlanstva. Brat mu je bio zamolio da se pomogne, da se dođe do nekog kontakta s njim, da bar ima informaciju je li živ, je li dobro, je li zdravo, nisu imali nikakvu informaciju. Obratio se bio meni u Općinu i mislim da sam tada kontaktirao ministra Kuščevića i da je Kuščević zvao nekog u veleposlanstvu ili Ministarstvu vanjskih poslova i da se došlo do povratne informacije da je sve u redu", kazao je za Index Kaštelan.

Kuščević: Naravno da pomažem

"Naravno da pomažem svim hrvatskim državljanima, kad god mogu i gdje god mogu. Kad su hrvatski državljani bili uhićeni u Beogradu, roditelji te djece su tražili da ih povežem s hrvatskim veleposlanikom kako bi im se omogućio kontakt s odvjetnikom itd.", komentirao je danas ministar Kuščević otkriće Indexa, prenosi N1.

Upitan kako komentira da je taj mladić sad pretukao Srbe na Braču Kuščević, kaže kako osuđuje i ne opravdava bilo kakvo nasilje.

Divljak lani pljačkao po Srbiji 

Podsjetimo, Vili M. lani je bio i u grupi Hajdukovih navijača koji su sudjelovali u incidentu na benzinskoj pumpi u Vrčinu kod Beograda gdje su uzeli artikle koje nisu platili te šarali ustaške grafite. No službeno je neosuđivan i pritvoren je samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Index je o incidentu u Srbiji poslao pitanja beogradskom Prekršajnom sudu i srpskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali još nismo dobili odgovore. Stignu li, objavit ćemo ih.

Pogledajte izvještaj RTS-a o divljanju skupine torcidaša na benzinskoj pumpi pored Beograda prošlog ljeta.

Prekjučer je (opet) uhićen

Podsjetimo, V.M. je jedan od dvojice napadača koji su prekjučer ponovno uhićeni zbog napada na Srbe sezonce i vatrogasca koji im je pokušao pomoći u Supetru. 

Prvi put su uhićeni u nedjelju, a prekjučer su pušteni.

"Provodeći daljnje kriminalističko istraživanje napada na osobe koji se dogodio  09.lipnja oko 04 sata u Supetru, koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvu u Splitu prikupljena su saznanja i dokazi iz kojih je proizašla sumnja da su ranije obrađivani 22-godišnjak i 19-godišnjak ostvarili obilježje kaznenog djela, radi čega su danas i uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.

Sumnjiče se da su  9. lipnja oko 4 sata u Supetru na Braču na naročito drzak i nepristojan način skupa s  još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Nasilničko ponašanje iz članka 323 a Kaznenog zakona, a u svezi s kaznenim djelom Zločinom iz mržnje (članak 87. st 21. KZ-a) radi čega je protiv njih podnesena kaznena prijava i privedeni su pritvorskom nadzorniku.

Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije ostalih sudionika predmetnog događaja", priopćili su iz policije.

Uspjeli shvatiti da je fraktura nosa teška ozljeda

Ranije jučer je Državno odvjetništvo uspjelo shvatiti kako je ozljeda višestruke frakture nosa koju je zadobio supetarski vatrogasac ipak teška tjelesna ozljeda. Podsjetimo, policija je prvo to okvalificirala kao lakšu ozljedu, a pravdali su se da im je tako prvo rekao liječnik.

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Splitu kvalificirala je kazneno djelo počinjeno protiv dvadesetšestogodišnjeg supetarskog vatrogasca, koji je branio napadnute sezonske radnike srpske nacionalnosti, kao tešku tjelesnu ozljedu.

Pročitajte više