Zatvorska kazna Kutli za Gradske podrume otišla u zastaru

Foto:FaH

ŽUPANIJSKI SUD U Zagrebu donio je Rješenje o obustavi izvršenja zatvorske kazne za privatizacijskog tajkuna Miroslava Kutlu za slučaj Gradski podrum s obzirom na to da je 13. srpnja ove godine nastupila zastara. Naime, Kutle je od 2010. godine, kada je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, nedostupan hrvatskom pravosuđu.

U bijegu već deset godina

Podsjetimo kako je Kutle odmah po izricanju presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, susjednu državu čiji je državljanin. Bosna i Hercegovina već godinama odbija izručiti Kutlu uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. Prema važećem zakonu, izrečena kazna zatvora zbog zastare ne može se izvršiti kad od pravomoćnosti presude protekne 10 godina, a Kutli je taj rok istekao prije točno dva dana.

"Po proteku deset godina od nastupanja pravomoćnosti presude kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju duljem od 1 (jedne) godine, izrečena kazna zatvora zbog zastare više ne može izvršavati", stoji u rješenju suda. No, to ne znači da se Kutle sada može vratiti u Hrvatsku.  

Ostala mu presuda iz 2013. godine, zastara 2026. godine

Kutle ima još jednu presudu, i to iz 2013. godine, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 godine.U okviru tog postupka za Kutlom je također raspisana tjeralica te izdan europski uhidbeni nalog. Zastara izvršavanja kazne zatvora po toj presudi nastupa 29. rujna 2026. godine.

>> Sud oduzima Kutli 5,1 milijun američkih dolara i šalje ga u zatvor na 3 i pol godine

Podsjetimo kako se protiv Kutle vodilo ili se vodi nekoliko sudskih procesa po optužnicama USKOK-a i DORH-a. U zastaru su pali slučaj rovinjske Mirne težak 2,7 milijuna kuna i slučaj Dione težak 120 milijuna kuna. Tu je i slučaj Tisak i dio kraka iz Gradskih podruma. Nedavno je nepravomoćno oslobođen za dio optužbi iz slučaja Dubrovačka banka, a sada je i zatvorska kazna za Gradske podrume otišla u zastaru.

Simbol Tuđmanove privatizacije

Miroslav Kutle je simbol privatizacije i omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a bio je, među ostalim, vlasnik Slobodne Dalmacije te brojnih drugih tvrtki kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil i Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija koji je nazvao Diona. Također, bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama. Navodno je do danas zadržao utjecaj na medije u Hrvatskoj. 

Miroslav Kutle by Index.hr on Scribd

Pročitajte više