LA FENICE: OTVORENA OBNOVLJENA ZGRADA VENECIJANSKE OPERE

Slavna venecijanska operna kuća La Fenice u nedjelju se konačno u najvećem sjaju uzdigla iz pepela, nakon osam godina sudskih procesa zbog podmetnutog požara, svađa oko ugovora i kašnjenja s radovima.

Venecijanci i ljubitelji glazbe plakali su i smijali se, okupivši se oko nove zgrade, koja je podignuta točno "onakva kakva je bila i gdje je bila", prije nego što je vatra 1996. uništila njezinu žbuku i pozlaćene dvorane.

"Sjećam se kad je zgrada gorila, stajali smo ovdje i plakali, ali sada su svi nasmiješeni jer sve je opet u redu", rekao je Venecijanac Carlo Rosato, gledajući radnike kako glancaju vrata kazališta neposredno prije gala otvorenja.

Bivši gradonačelnik Venecije obećao je da će La Fenice ponovo pjevati već 1999., no do tog je roka kazalište, nazvano po mitskom feniksu, još bilo zatrpano pepelom, a tvrtke su se borile tko će preuzeti radove na obnovi. Kad je napokon bio izabran, izvođač radova uvelike je kasnio s planiranim radovima.

Svi su se razbjesnili kad se otkrilo da su za palež kriva dva električara, koji su podmetnuli požar jer su htjeli izbjeći kaznu zbog kašnjenja s radovima na električnim instalacijama.

No na otvorenju u nedjelju, sve je to zaboravljeno.

Od glazbe u zlatnom auditoriju do elegantnih gostiju koji su šetali luksuznim predvorjem i sjedili na svilenim stolcima oslikanim feniksima, izgledalo je kao da se ništa nije promijenilo - osim nekoliko dodatnih aparata za gašenje požara i drečavih zelenih natpisa za izlaze u slučaju vatre.

"Naše veselje proporcionalno je s tugom koju smo osjećali posljednjih nekoliko godina. Ogromno", rekao je Paolo Costa, gradonačelnik Venecije, koji je podržao proračun od 60 milijuna eura za financiranje obnove.

Costi se u novoj zlatnoj, crvenoj i azurno plavoj dvorani pridružio talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi i britanska vojvotkinja od Kenta. Gala koncertom ravnao je Riccardo Muti, glazbeni ravnatelj milanske Scale.

U obnovljenoj La Fenice ovog će se tjedna održati još šest koncerata, nakon čega će zbog niza testova kazalište ponovo biti zatvoreno do studenog 2004., kada će izići s novom produkcijom "Traviate", koju je Giuseppe Verdi napisao upravo za La Fenice. Kazalište će se ipak povremeno otvarati zbog koncerata.

U međuvremenu, inženjeri i organizatori nadaju se da su napravili sve što su mogli kako La Fenice više nikada ne bi gorjela.

Kazalište je opremljeno vrhunskim protupožarnim sustavom, detektorima dima i vrućine, vlastitim spremnikom vode za gašenje vatre i pokrovima na podnim i stropnim gredama otpornima na vatru.

"Napravili smo sve što je bilo u našoj moći", rekao je Gianni Cagnin, inženjer koji je nadgledao projekt.

"Sada samo možemo čvrsto 'držati fige' za sreću", dodao je on.

Pročitajte više