Landale: Izvješće liječnika očekujemo pravodobno

GLASNOGOVORNIK Haškog suda Jim Landale kazao je kako Haški sud očekuje da nizozemski liječnici, koji su u srijedu pregledali generala Janka Bobetka, u dogledno vrijeme podnesu izvješće o njegovu zdravstvenom stanju, odnosno o tome može li podnijeti put do Haaga.

´Sastavit će izvješće, dostaviti ga tajništvu Suda koje će ga pravodobno proslijediti predmetnom sucu (Carmelu) Agiusu´, kazao je Landale za Hinu u telefonskom razgovoru iz Haaga, upitan u kojem roku očekuje nalaz dvojice nizozemskih liječnika.

U dosadašnjim slučajevima odluke suda objavljivane su između tjedan i tri tjedna od pregleda.

Liječnici amsterdamske Sveučilišne klinike dr. A. J. van Lieshout i dr. R. Tukkie pregledali su u srijedu prijepodne generala Bobetka, njegovu liječničku dokumentaciju, te razgovarali s članovima Bobetkova konzilija na čelu s dr. Mijom Bergovcem.

Nizozemski su liječnici dobili vrlo opširnu dokumentaciju s najnovijim liječničkim nalazima, koju su ponijeli u Nizozemsku.

General Bobetko, kojeg Haški sud tereti za zločine počinjene tijekom akcije u Medačkom džepu, nalazi se na bolničkom liječenju od sredine studenoga prošle godine.

Haški je sud već u tri navrata slao svoje liječničke timove kako bi provjerili zdravstveno stanje potencijalnih putnika za Haag - i to u slučaju bivšeg upravitelja kaoničkog zatvora Zlatka Aleksovskog te dva puta u slučaju zapovjednika tzv. ´kažnjeničke bojne´ Mladena Naletilića Tute.

Aleksovski je već bio uhićen i bio je izdan nalog za njegovim izručenjem čije je provođenje odgođeno odlukom tadašnjeg ministra pravosuđa Miroslava Šeparovića zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Aleksovskog. Tada su se u Zagreb uputila dva liječnika - kardiolog i neurolog, koji je uz to bio i stručnjak za prijevoz kardioloških i neuroloških bolesnika. Oni su, osim pregleda postojeće dokumentacije, obavili dodatne pretrage, a za to su dopremili i svoje instrumente.

U slučaju Mladena Naletilića Tute, liječnički tim Haškog suda dva puta je dolazio u Zagreb - u studenome 1999. i u veljači 2000. godine. Liječnički tim u kojem su bili dr. Tukkie i dr. van Lieshout u dva su navrata pregledali Naletilića. U studenome 1999. odluka Vrhovnog suda o Naletilićevom izručenju odgođena je zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja što je tada potvrdila i liječnička ekipa Haškog suda. Isti su liječnici iz Sveučilišne bolnice u Amsterdamu ponovno doputovali u Zagreb 25. veljače 2000. i u Bolnici za osobe lišene slobode posjetili i pregledali Naletilića. Oni su tada pregledali svu medicinsku dokumentaciju i o tijeku Naletilićeva liječenja, te razgovarali s njegovim liječnicima.

Haški je sud već nakon tjedan dana, 2. ožujka 2000. godine, objavio da je, nakon što je primio izvješće dvojice nizozemskih liječnika, zaključeno da je Naletilić sposoban za put do Haaga.

Pročitajte više