Latin: Nisam smjestio Dijani!

"LATINICA" koja se bavila likom i djelom Gojka Šuška, emitirana 28. siječnja 2008. godine, potaknula je obitelji nestalih vojnika Armije BiH zarobljenih 1993. u mostarskoj Vranici, da HTV-ovu novinarku Dijanu Čuljak-Šelebaj optuže da je "doprinijela ubojstvu" zarobljenika iz Vranice.

Najnovija je to teza koju neki nude kao odgovor na pitanje zašto su obitelji vojnika baš sad odlučile pozvati na spornu snimku. Bosanskohercegovački portal klikeri.info izvijestio je ovog tjedna da je Dijana Čuljak u svibnju 1993. godine u zgradi Vranice u Mostaru sa svojom novinarskom ekipom snimila zarobljenike Armije BiH koji su kasnije nestali, odnosno njih deset je pronađeno mrtvo prošle godine, dok ih se troje još uvijek vodi nestalima.

Denis Latin, urednik "Latinice", odbacuje insinuacije kako je TV prilogom, u kojemu je puštena sporna snimka iz 1993. pokušao "smjestiti" Dijani Čuljak-Šelebaj, ali ne odbacuje mogućnost da je nekome možda palo na pamet pogledati snimke, s obzirom da su sve emisije "Latinice", kaže, dostupne na internetu.

"Taj prilog je radio Saša Kosanović. Kod nas u 'Latinici' novinari rade priloge samostalno. Ja ih sve pregledam, ali se ne petljam u njihovu autorsku slobodu. To se meni učinio kao korektan prilog i ja sam ga odobrio. Ne radi se tu o nikakvom smještanju, jednostavno je išla ta emisija o Šušku...", kaže Latin.

Ponavlja kako stoji kod svojih izjava da je prilog novinarke bio "neprofesionalan i pristran" te da je njezino izvještavanje bilo produkt politike Gojka Šuška.

"To i dalje stoji, jer nije profesionalno snimati ratne zarobljenike", kaže, pa ponavlja kako prilog nije pušten ni sa kakvom namjerom "smještanja" Čuljak-Šelebaj.

O "Latinici" koja se bavila Šuškom pisalo se i ranije, kada je odvjetnički tim generala Ante Gotovine pismom Programskom vijeću HRT-a reagirao na emisiju, kazavši kako su urednik Denis Latin i gost Ante Nobilo uvjeravali javnost da su i oni prihvatili teze haškog tužiteljstva.

> Bošnjaci optužuju Dijanu Čuljak Šelebaj za sudjelovanje u ubojstvima zarobljenika

> "Prilog Dijane Čuljak s muslimanskim zarobljenicima prije njihovog pogubljenja je produkt Šuškove politike"

B.S.
Foto: Index

Pročitajte više