Lavrov: Prekid vatre u Idlibu bio bi kapitulacija pred teroristima

Foto: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je poziv na prekid vatre u pokrajini Idlib jer bi to bila "kapitulacija pred teroristima", rekao je uoči sastanka na kojem će predstavnici njegove zemlje te Irana i Turske pokušati pronaći rješenje za Idlib. 

Takav prekid vatre predstavljao bi "kapitulaciju pred teroristima i nagrađivanje njihovih aktivnosti", rekao je Lavrov pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi.

Lavrov je optužio neke vlade da "žele opravdati skandalozne aktivnosti radikalnih i terorističkih skupina".

Ženeva zabrinuta zbog stanja u Idlibu

Damask je uz podršku ruskog zrakoplovstva pokrenuo ofenzivu u prosincu na sjeverozapadu Sirije zbog koje je raseljeno oko 900.000 ljudi, prema podacima UN-a koji je u ponedjeljak upozorio da se sukobi opasno približavaju njihovim položajima i da bi mogli izazvati krvoproliće.

Nikada u ratu u Siriji koji je buknuo 2011. nije došlo do takvog egzodusa u tako kratkom razdoblju.

Predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin, glavni međunarodni akteri u sirijskom ratu, zaključili su 2018. u Sočiju sporazum kojim su uvedene demilitarizirane zone u pokrajini Idlib koje bi trebale razdvojiti položaje režima od položaja pobunjenika i džihadista. Taj dogovor je propao posljednjih tjedana, za što se dvije strane međusobno optužuju.

Erdogan je najavio održavanje summita o Siriji 5. ožujka, a riječ je o inicijativi kojom se pokušava pronaći rješenje krize u Idlibu. 

To područje je u rukama pobunjeničkih skupina kojima dominira Hajati Tahrir al-Šam, čiji šefovi su bivši čelnici sirijskog ogranka Al Qaide.

U Ženevi je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) duboko zabrinut stanjem u području Idliba.

"Zima je jako oštra u Idlibu, ljudi su zarobljeni, odsječeni od svega i nemaju što jesti. To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Fabrizio Carboni, regionalni direktor ICRC-a za Bliski istok. 

"Odmah tražimo od svih strana da dozvole civilima da se sklone na sigurno", dodao je.

Težak i opasan pristup stradalima

Dok se nastavljaju sukobi u Idlibu, ICRC smatra da humanitarni djelatnici i dragovoljci imaju težak i opasan pristup nastradalima te je zatražio od svih strana jamstva pristupa i sigurnosti kako bi odgovorili na potrebe civila s obje strane fronte.

U ratu koji je počeo represijom mirnih prosvjeda u ožujku 2011. godine poginulo je više od 380.000 ljudi.

Pročitajte više