Le Monde: Mesić očekuje pomoć Pariza u priključenju Hrvatske EU-u

PREDSJEDNIK Repulike Stipe Mesić čvrsto se nada da će Europska komisija uskoro dati povoljno mišljenje o kandidaturi njegove zemlje za ulazak u Europsku uniju i da će koncem 2004. početi pregovori, o čemu je razgovarao sa Jacquesom Chiracom u Elizejskoj palači, u utorak 6. travnja, piše francuski "Le Monde".

Nakon susreta, Elizejska je palača priopćila da francuski predsjednik cijeni "napore Hrvatske da ispuni zahtjeve Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu", prenosi list u broju od nedjelje.

"Sve osobe koje je Haaški sud pozvao, bilo kao svjedoke, osumnjičenike ili optuženike, predale su se; sve osim jedne. Hrvatsku ne treba kažnjavati zbog tog jedinog slučaja", navodi list Mesićeve riječi, dodajući da je riječ o bivšem zapovjedniku hrvatske vojske Anti Gotovini.

Odgovarajući na primjedbu da hrvatske vlasti nisu odveć revne u traženju generala Gotovine, Mesić je rekao: "Ista se stvar može predbaciti Francuskoj, budući da Gotovina uz hrvatsku, ima i francusku putovnicu. Ne kažem da je u Francuskoj, ali s francuskom putovnicom može putovati po svijetu", prenosi nadalje list.

Mesić je istaknuo da se do danas u Hrvatsku vratilo 90 posto Srba koji su se željeli vratiti (to jest manje od polovice onih koji su otišli za rata), a vlada se obvezala da će do konca 2004. vratiti vlasnicima četiri tisuće stanova u kojima uglavnom, protupravno, žive bosanski Hrvati, piše "Le Monde".

Mesić je izrazio zadovoljstvo što smjena vlasti u Zagrebu u siječnju nije dovela u pitanje ono "glavno": prilagodbu zemlje europskim propisima i pravnu državu. Istaknuo je da Hrvatska želi i dalje raditi na obnovi veza sa susjednim zemljama i unatoč nepovoljnom razvoju događaja, primjerice u Srbiji, rekao je nadalje Mesić "nećemo odustati od napora na suradnji", prenosi list.

Pročitajte više