Leksikon 2008.: Od Kralja sunca do Grinča

> Pregled svijeta: Anno domini 2008 - Preokrenuti svijet

> Krv, eksplozivi i palice: Događaji koji su punili stupce crne kronike u 2008.

> Video pregled 2008 - Vijesti.net, Sport Index, Xmag

> Sportski pregled 2008.

> Top 10 domaćih zvijezda koje su obilježile 2008. godinu

Osoba godine - Kralj Sunce

U ovakvoj državi, gdje se sve vrti oko predsjednika Vlade, gdje on sve nadzire i svi njemu odgovaraju, titulu osobe godine teško mu može netko oduzeti. Svi ostali samo su sporedni likovi u političkoj monodrami koju proživljavamo već petu godinu. Ivo Sanader u ovoj državi odlučuje o svemu - od politike, preko medija do kulture i sporta - pa je sasvim logično da ove, kao i prošle četiri i iduće tri godine, upravo on bude proglašen najistaknutijom osobom. Ne junakom, pa čak nužno ni tragičarem. Tek osobom oko koje se u ovoj Hrvatskoj sve vrti. Kao oko Sunca. 

Anonimac godine -  Zoran Milanović

Nije li pomalo sumnjivo što se u ovakvoj situaciji za čovjeka koji izigrava vođu opozicije gotovo uopće ne čuje? Jest, ali koga briga. Najmanje šefa SDP-a. Odmori se, zaslužio si.

Spasitelj godine - Željko Rohatinski

To je jedini čovjek koji ovaj havarirani brod još drži na površini. Slomljena su jedra, potrgano kormilo, voda prodire, orkestar na palubi svira, časnici se ludo zabavljaju, a guverner Hrvatske narodne banke odolijeva panici i pritiscima, ljubomorno držeći u rukama pojaseve za spašavanje. O tome koliko će još izdržati ovisi tko će preživjeti.

Mesija godine - Barack Obama

Točno četiri desetljeća nakon ubojstva Martina Luthera Kinga jedan (napola) Afroamerikanac postao je predsjednik SAD-a. Doduše, Amerikancima boja njegove kože nije bila pred očima u trenutku kad su tražili utjehu nakon osam godina Busha i spas od najvećeg gospodarskog kolapsa u modernoj povijesti. U panici nema mjesta za simbolizam.

Ikona godine - Luka Ritz

Nesretni mladić nije bio ni prva, a nažalost ni zadnja žrtva maloljetničkog nasilja. No, ako je njegova smrt uspjela natjerati društvo da napokon obrati pažnju na huliganizam i maloljetničke bande koje haraju zagrebačkim ulicama, onda je imala barem neku svrhu. Jer ipak, svi smo mi Luka Ritz.

Junaci godine - Dušan Miljuš i Igor Rađenović

Oni se nisu bojali pisati i govoriti, pa su zato pretučeni. Nažalost, još se nisu otkrili nalogodavci (i pitanje je hoće li ikada), ali poput Luke Ritza i oni su postali simboli otpora javnosti i društva takvoj vrsti nasilja. Isto tako, Rađenović je bio prisiljen napustiti Zagrebačke ceste, a Miljušev Jutarnji list od dolaska Karamarka na mjesto ministra policije odlučio je da više nema svrhe brojati koliko dana je prošlo od napada.

Manipulacija godine - ZERP

Prije dosta godina Sanaderov oporbeni HDZ napao je Račanovu Vladu zbog toga što se nije usudila proglasiti gospodarski pojas na moru, u strahu od Europske unije. Onda se to nije usudio ni Sanader po dolasku na vlast. Dapače, pismeno se obvezao da ZERP neće primjenjivati na članice EU. Na ZERP-u je, kao strateškom cilju, pridobio i koalicijske partnere. Istaknuo je prkosnu parolu "ZERP ili EU". I na kraju dobio ono što je oduvijek želio - EU. Koga briga za tamo neki ZERP.

Druga manipulacija godine - Puštanje Glavaša na slobodu

Sanader je inicirao postupak protiv stranačkog otpadnika Branimira Glavaša. Onda je od njegova pokreta teško poražen na lokalnim izborima što ga je natjeralo da shvati kako sve to nema prevelikog smisla. Pa je lijepo preko svoje parlamentarne mašinerije izglasao njegovo puštanje na slobodu u pola suđenja, nakon čega se cijeli proces počeo rušiti kao kula od karata, ali puno važnije od toga, Sanaderova podrška u Saboru porasla je za tri vrlo vrijedna glasa.

Idolopoklonstvo godine - Slaven Bilić

Takvo nešto još nismo vidjeli. Medijska manipulacija pomiješana sa slijepim obožavanjem, navijačkom histerijom i pozivanjem na linč svih onih blasfemičara koji su se drznuli dirnuti u izborničku svetinju, još nije zabilježena na ovim prostorima. Propitivanje veličine Slavena Bilića izjednačavalo se s propitivanjem same dogme, a tako ostrašćenoj (i nadasve pažljivo dirigiranoj) zaštiti nečijeg digniteta nismo svjedočili još od splitske Rive. Bilić je svetac, prorok, mesija, najbolji trener, najžešći roker, najpoželjniji ljubavnik, najnježniji otac. On je Jedan.

Tandem godine - Bandić i Kikaš

Tko je namjestio natječaj? Tko je dao posao bez natječaja? Tko zamijenio zemljište? Tko je zamračio pare? Tko se uzeo gusarsku škrinju? Tko je premlatio Rađenovića? Tko se obogatio? Tko se razbacuje našim parama? Tko je zatrovao vodu? Tko je zlatom optočio tramvajski kiosk? Tko je bahat? Tko je nedodirljiv? Tko je Butch Cassidy, a tko Sundance Kid?

Mirko i Slavko godine - Tomislav Karamarko i Vladimir Faber

Da nije bilo Bandića i Kikaša, ovaj tandem superheroja koje su premijer i predsjednik države u napadu panike nakon mafijaških napada instalirali kao nove čuvare poretka, sigurno bi bili proglašeni dvojcem godine. Ali i ovako su izazvali dovoljnu pažnju. Umjesto ga hapse mafijaše, hapsili su prosvjednike, fejsbukovce i blogere i uglavnom, činili ono za što su i postavljeni: da zaštite vlast od bilo kakve ugroze. Ivo, pazi metak! Hvala, Stipe!

Skok godine u vlastita usta - Ivo Sanader

29. rujna Sanader poručuje povodom zahtjeva za smjenom Berislava Rončevića i Ane Lovrin: "Oporba je nezadovoljna Vladom uopće, no tko valja ili ne valja rekli su birači i oporba će se morati strpjeti još tri godine i dva mjeseca". Šestog listopada: "Potrebno nam je više odlučnosti nego što je bilo do sada". I samo par sati nakon ubojstva Ivane Hodak smijenio je Berislava Rončevića, Anu Lovrin i Marijana Benka.

Skok godine u vlastita usta sa saltom i vijkom - Zoran Milanović

Dan prije atentata na Ivu Pukanića, 22. listopada, šef SDP-a zatražio je u Hrvatskom saboru izglasavanje nepovjerenja premijeru Ivi Sanaderu zbog jačanja organiziranog kriminala i porasta opće nesigurnosti građana. Već iduće večeri, dva sata nakon atentata, Milanović je nazvao Sanadera i poručio kako "u rješavanju ovog stanja moramo biti jedinstveni".

Vidovitost godine - Ivo Sanader

Samo sat vremena nakon što je mladić u sivoj jakni ustrijelio odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak, premijer Sanader bio je jasan: "Više nećemo tolerirati organizirani kriminal i mafijaška ubojstva". Par sati nakon što je u eksploziji bombe ubijen Ivo Pukanić, premijer Sanader opet je bio vrlo jasan: "Ovo nije mafija, ovo je terorizam".

Puč godine - Rušenje Radimira Čačića

Prvo su koalicijski partneri udruženim snagama srušili Radimira Čačića s mjesta varaždinskog župana, da bi onda pažljivim i ovoga puta "nepristranim" tumačenjem zakona, onemogućili predsjedniku HNS-a da se dočepa saborske fotelje. Sličan poslić obavljen je još i u Zagrebačkoj županiji, ali ovaj je posebno sladak, s obzirom da je jedan od najglasnijih oporbenjaka ostavljen bez političke govornice.


Paradoks godine - Novinari na u prosvjedima

Prvo su išli moliti premijera da natjera svog ministra da počne raditi svoj posao i pronađe napadače na Miljuša, a onda su za nekoliko mjeseci prosvjedovali zato što on to nije učinio. Za to vrijeme Sanader gospodari medijima, postao je glavni urednik svih velikih glasila i pokazao novinarima gdje im je mjesto. Na ulici.

Kaos godine - HRT

Sutlić. Hloverka. Čuljak. Šelebaj. Šikić. Milić. Kapović. Majić. Čeljuska. Kovačić. Sušec. Sušec. Blažičko. Štimac.  Moire. VW Phaeton. Programsko vijeće. Uf, ne treba više.

Medijska hajka godine - Akcija Indeks

Kaže Marijan Benko: "Ni jedan profesor nije se izvukao". I to dokazuje efikasnost policije. Slikali su ih na ulaznim vratima u šest ujutro, snimali s lisičinama na rukama i u policijskim maricama, nabrajali njihova imena i težinu djela (od plate pršuta do ljetovanja i šake eura), da bi se tek nakon hajke i kreiranog privida da su svi krivi, krenulo u pojedinačno pisanje optužnica.

Gnjavaža godine - Marko Perković Thompson

Svirao je na Trgu bana Jelačića. Izazvao je suspenziju policajca koji je htio podići kaznenu prijavu protiv njega. Želio je pulsku Arenu. Njegovi prijatelji prijetili su da će je srušiti. Ratovao je s Damirom Kajinom, svojim nesuđenim PR menadžerom. Na kraju je u Pazinu puknula bomba. Sve to, a nije čak ni izdao album.  

Ljigavac godine - Ivo Banac

Kakav je to lik. Kritizirao je Močvaru, pa ušao u Račanovu vladu. Pozirao kao nezavisni zastupnik, pa zamračio lovu za fantomske uredske police. I onda rastjerao 11 istaknutih dužnosnika HHO-a, vratio Ivana Zvonimira Čička i dao Mladenu Bajiću nagradu za zaštitu ljudskih prava. A zapravo je namjeravao dati Ivi Sanaderu. Možda je ovo Močvara, ali Banac se uči biti krokodil.

Dignitet godine - Ivan Korade i Mirko Norac

Ivan Korade je zvijer koja nakon koljačkog pohoda ne zaslužuje da ju se naziva generalom i kojoj predsjednik države oduzima odličja zarađena, između ostalog, oslobađanjem Knina. Mirko Norac još je uvijek ugledni general koji je zbog ubojstava srpskih civila ukupno dobio 19 godina zatvora, ali nitko mu još nije uzeo odličja ni činove, nije izbačen iz Viteškog alkarskog društva i mercedesom se vraća s vikenda u zatvor.  Ne zaboravimo spomenuti kako se ove subote i ženi.

(Feral) Tribute godine - Ugašen Feral

Sjećate se kako je Feral nedugo nakon Sanaderova dolaska na vlast 2003. godine objavio da je novopečeni premijer svojedobno primio 800 tisuća njemačkih maraka od Miroslava Kutle? Ili kako je Jadranka Kosor otela stan srpskoj obitelji u Zagrebu? E to sad više nećete čitati. Feral šaptom pade. Kao i hrvatska medijska scena.

Prizor godine - Hrvatska društvena krema na Pukanićevu sprovodu

Predsjednik države i osuđeni mafijaši. Ugledni političari i notorni reketari. Novinari i špijuni. Bila je to slika hrvatskog društva. Samo jedan pogled i sve vam je jasno. Ili vam više ništa nije jasno.

Medijska sramota godine - Komemorativni broj Nacionala

Nakon Pukijeva ubojstva čir je puknuo. U posebnom broju optužili su hrvatske novinare da su snose odgovornost za Pukanićevo ubojstvo. Pljuvali su po Mirjani Pukanić, otkrivali detalje njezine bolesti, aludirali da ona stoji iza neuspjelog atentata, pa čak i otkrili adresu autonomne ženske kuće u kojoj se skriva... Niže se ne može.

Urednik godine - Igor Štimac

Kako je predsjednik Udruge prvoligaša kupio hrvatske medije? Lako. Prodao im je lažnjak pod nazivom Volim nogomet, time kupio njihovo poštovanje i suradnju, usput okrenuo hrpu love, okupirao televizijski program, stvorio mrežu jataka na Prisavlju i dao zamah ovom čudnom projektu s mnogo nepoznanica. 

Pročitajte više